Ave Musica: Mulți ani trăiască!

Concertul aniversar prin care corul Ave Musica”, dirijor conf. univ. dr. Ciprian Para, a marcat primele trei decenii de activitate în această formulă a fost să fie o seară de neuitat, succes datorat prezenței și prestației unor tineri talentați, eleganți, implicați, devotați! Meritul, al lor, al profesorului coordonator și al celorlați dascăli ce i-au format, al familiilor care i-au susținut (chiar și în seara concertului!) este indiscutabil.

O seară în care timpul, vorbim de aproape două ore, s-a scurs aproape pe nesimțite. Repertoriul ales pentru acest eveniment a reușit să surprindă farmecul, perenitatea obiceiurilor și tradițiilor autohtone precum și virtutea, religiosul, întoarcerea la origini. De mare efect în prima parte a serii rostirea Psalmului 50 al lui David, pe fundalul vocilor unite în muzică, vibrând la unison.

Maestrul Ciprian Para a reușit să integreze armonios un număr impresionant de voci, peste o sută, într-un program complex, remarcabil atât prin structură cât și prin ținuta artistică. Asupra tehnicii dirijorale, notez gesticulațiile ample, energice, dedicarea, expresivitatea, generozitatea cuprinderii, atenția pentru micile detalii, pentru „artificii” vocale. A avut cu cine lucra, se vede, au fost, pe lângă evoluția de ansamblu, momente în care tinerele voci au fost scoase măiestrit la lumină prin prestații individuale. Virtuozitatea studenților, vizibilă deopotrivă în paleta nuanțelor vocale și în interpretarea instrumentală acompaniatoare.

Eleganță vestimentară, eleganță și armonie a vocilor feminine și masculine, un fir roșu conductor ce a traversat specificul cântecului religios (bizantin), folcloric românesc și al celui din repertoriul altor popoare, deși cele trei categorii au interferat des. Mă gândesc aici la câteva exemple, atent alese de profesorul și dirijorul clujean– Cântece slovace (Bela Bartok), Trilo (cântec popular suedez pentru cor), Kyrie eleison (Patriarhul Ilia al II-lea al Georgiei p.a.). Merită de asemenea spus, o parte din lucrările audiate în cadrul concertului coral aniversar au fost lucrări în primă audiție: Kyrie eleison, I need Thee Every Hour (Am nevoie de tine în fiecare oră, Robert Lowry, arr. Sam Robson) și La Cucaracha (Francisco Rodriguez Marin, arr. Jonathan Rathbone).

Ultima lucrare amintită a adus, totodată, un moment cât se poate de antrenant, am fost invitați „la dans” și bună dispoziție, dispoziție care a acompaniat întreaga seară petrecută în Studioul de concerte al conservatorului clujean, o seară de suflet de care ne vom aminti cu mult drag și care ne face să avem speranțe în viitorul tinerei generații de muzicieni.

Îi amintesc pe cei care ne-au încântat: Corul Ave Musica, soliști vocali Ramona Barna, Lorena Cernișov, Alexandru Plian, Larisa Tomescu, Maria Voina, Ioana Dehelean, recitatori Ramona Chicidea, Darius Toma, percuție Dacian Boldor, Isabel Petean Pavel, acompaniament pian conf. univ. dr. Cristina Mureșan, dirijor conf. univ. dr. Ciprian Para.

„Cu mare bucurie celebrăm astăzi aniversarea a treizeci de ani de la înființarea Corului Ave Musica. Acest ansamblu coral cu un nume plin de semnificație ne amintește de importanța muzicii în viața noastră și în cadrul instituției noastre academice. Prin numele Ave Musica, acest cor exprimă salutul său către muzică, către frumusețea și puterea ei de a uni oamenii. Cu aproape 100 de ani în urmă, la inițiativa compozitorului Gheorghe Dima, au fost puse bazele acestui ansamblu coral. De-a lungul timpului, sub conducerea unor nume ilustre, precum Augustin Bena, Lucian Surlașiu, Dorin Pop, Florentin Mihăiescu, Cornel Groza și Ciprian Para, corul a contribuit la crearea și dezvoltarea unei bogate tradiții corale în zona transilvăneană. În aceste trei decenii de activitate (n. red. din 1993), corul Ave Musica a devenit un liant al instituției noastre. El a adunat și a conectat numeroși studenți din generație în generație, străbătând granițele timpului și specializărilor muzicale. Astăzi, la moment aniversar, aducem un sincer omagiu tuturor celor care au făcut posibilă existența și dezvoltarea corului Ave Musica, fondatorilor, dirijorilor, membrilor anteriori și actuali. Le mulțumim pentru dedicarea lor și pentru că prin muzică au adus bucurie în viețile noastre”, a spus prof. univ. dr. Vasile Jucan, rectorul Academiei Naționale de Muzică Gheorghe Dima.

La final, dirijorul Ciprian Para a mulțumit conducerii Academiei pentru găzduirea concertului aniversar, tuturor celor prezenți, profesorilor, familiei, tinerilor coriști, punctând, totodată, dubla semnificație a evenimentului, 30 mai 1990 fiind data la care acesta a debutat în calitate de dirijor.

Ave Musica rămâne, așadar, o frumoasă tradiție, un frumos și promițător nucleu artistic în sânul Academiei de Muzică din Cluj, valorific ocazia prezentă pentru a ura acestui cor minunat: Vivat, Crescat, Floreat!

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut