„Zilele Culturale ale Muzeului” și „Noaptea Muzeelor” la Dej

Anticipând aniversarea centenarului Muzeului Municipal Dej (cei 100 de ani de existență împlinindu-se în aprilie 2025), instituția dejeană și-a propus să organizeze în săptămâna 13-18 mai, o serie de evenimente culturale și artistice, cu dorința manifestă de a institui o tradiție în acest sens. Astfel, sub genericul Zilele Culturale ale Muzeului, dejenii au avut ocazia să participe la un program divers și atractiv care s-a adresat tuturor categoriilor de vârstă, tuturor celor interesați de cunoaștere și de frumos.

Săptămâna culturală a fost deschisă de prof. Constantin Albinetz, directorul muzeului, cu vernisarea unei expoziții și ateliere de pictură, organizate în colaborare cu elevii Clubului de Pictură „Elena Szervaczius” al Colegiului Național „Andrei Mureșanu” Dej, urmate a doua zi de demonstrații de robotică, tot în colaborare cu elevii colegiului, respectiv, cu valoroasa echipă „Vectron Robotics”.

Ziua de 15 mai s-a adresat iubitorilor de carte, de poezie mai ales, cu prilejul lansării volumului „Poeme pentru prieteni” de Radu Săplăcan. Un volum memorial publicat la Editura „Școala Ardeleană” din Cluj-Napoca, cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la nașterea lui Radu Saplacan (n.1 aprilie 1954 – d.15 aprilie 2002), proiectul editorial fiind patronat de Biblioteca Județeană „George Coșbuc” din Bistrița. Lansarea de carte s-a bucurat de prezența poetului Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene din Bistrița, jurnalistului Zorin Diaconescu, poetului Ioan Mărginean și a directorului Editurii „Școala Ardeleană”, Vasile George Dâncu.

Momentele de evocare a personalității celui care a fost critic, eseist, poet, jurnalist și un factor de coagulare pentru Cenaclul „Saeculum” au fost urmate de vizionarea unui scurt metraj documentar despre Radu Săplăcan, în regia lui Gigi Cherecheșiu, reporter TVR Cluj.

Joi, 16 mai, a fost consacrată istoriei, prin reconstituirea unor tactici de luptă și armament din cel de-al Doilea Război Mondial, oferite de Grupul „Linia Frontului”. Reconstituiri ilustrate apoi prin proiecția unor filme documentare cu tematică istorică.

Reconstituiri istorice și recital de poezie

Vineri, 17 mai a a avut loc vernisajul expoziției „Arta Firelor” a studenților din cadrul Universității de Arte și Design Cluj-Napoca, săptămâna culturală încheindu-se apoteotic cu Noaptea Muzeelor, printr-un program special, interactiv.

Startul a fost dat de voluntarii Asociației „Vă ajutăm din Dej” cu prezentarea proiectului „Împreună Salvăm Vieți”, axat pe tehnicile de prim ajutor și derulat prin intermediul Serviciului Județean de Ambulanță Cluj, substația Dej.

Programul a continuat cu un recital de poezie susținut de Toni Chira, realizatorul rubricii „Singur printre poeți” difuzat de Radio Cluj. Student în anul II la filosofie și istorie, UBB Cluj, Toni Chira a publicat în revistele: Poesis Internațional, Vatra, Steaua, Scena9, Tomis, Familia, Matca. A citit la Institutul Blecher, Nepotu’ lui Thoreau, Cenaclul Republica, Festivalul Poezia e la Bistrița, Stand-up Poetry Alba Iulia, Strada Fără Nume, Festivalul Internațional de Poezie București, Cenaclul Matca, Pragul Vaida, Swords. De asemenea, a primit de două ori premiul pentru poezie în cadrul Colocviilor Tinerilor Scriitori de la Alba Iulia (2019, 2022). Poezia s-a bucurat de acompaniamentul muzical susținut de Toni Szilagyi.

„Noaptea Muzeelor” din acest an, prin școala gladiatorilor „Ludus Ursus Nigrus” al Asociației „Terra Dacica Aeterna” a găzduit și o serie de reconstituiri istorice legate de viața triburilor dacice: aspecte cotidiene, armament, armuri și tactici de luptă.

Tot „o poveste istorică” inspirată din viața meșteșugarilor dejeni a fost prezentată de un grup de elevi ai C.N. „Andrei Mureșanu”, sub forma unei scenete, parte din proiectul „Rolul breslelor în comunitatea urbană. Bresle, meșteri și meșteșugari la Dej”, coordonat de profesorii Albinetz și Emilia Mureșan.

Seara s-a încheiat cu o proiecție cinematografică în Sala Multimedia. Evident, expozițiile permanente ale muzeului și expoziția „Arta Firelor”, ca de altfel și expoziția de gravuri semnată de graficianul Lorand Pusi au fost deschise și au putut fi vizitate până în miez de noapte.

Înființat în anul 1925, din inițiativa primarului dr. Pop Cornel, muzeul din Dej s-a numărat printre cele 20 de muzee existente în Transilvania în perioada 1919-1929. Misiunea Muzeului Municipal Dej, în cei 99 de ani de existență a fost și rămâne aceea de a cerceta, interpreta și celebra trecutul într-un context al prezentului și viitorului, de a fi util comunității prin informațiile oferite despre istoria acestor locuri. Rolul muzeului este de a prezenta publicului prin intermediul expozițiilor, creația materială și spirituală a comunităților de la confluența Someșurilor, evoluția istorică a orașului Dej, dar și alte expoziții temporare cu diferite tematici, având un important rol instructiv-educativ, recreativ și ilustrativ.

Magdalena Vaida

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut