Zilele Colegiului Național ,,George Coșbuc” Cluj-Napoca

Ziua de 9 Mai 2022 a fost rezervată de către Colegiul Național ,,George Coșbuc” din Cluj Napoca aniversării a 103 ani de la înființarea acestei instituții de învățământ care a trecut de-a lungul anilor prin diverse forme de organizare și tot atâtea denominațiuni.

Și-a deschis porțile în 1919 sub numele de Liceul de fete „Regina Maria”, fiind, la acel moment, primul liceu românesc de fete din Transilvania și a fost construit de Congregația Surorilor Maicii Domnului.

Manifestările aniversare ale liceului au fost felurite, au implicat elevi și profesori, personalități invitate și foști elevi ai liceului. Dintre acestea vă facem cunoscute o parte: ateliere de engleză și germană (Reading Workshop, Deutschprachige Lander aus Europa), sceneta născută din interpretarea schiței Five o’clock a lui I. L. Caragiale de către elevii clasei a VI-a B, un spectacol de muzică și dans în limba franceză.

Elevii clasei a II-a A au marcat evenimentul în contextul Zilei Europei, desenând „Copacul prieteniei” pe unul dintre zidurile gri ale școlii, ca un simbol al speranței și al prieteniei. Sub tema „Punte între generații” a fost organizată o întâlnire cu elevi ai școlii din anii ’60, care au evocat în fața liceenilor de azi evenimente trecute, regulile școlii în sistemul comunist, răspunzând curiozităților elevilor.

De asemenea, Consiliul elevilor școlii și-a dovedit măiestria în organizarea unor serii de activități care au stârnit interesul atât celor mici, cât și celor mari. Aceștia au gândit un schimb de experiență cu Consiliul elevilor din Colegiul Național ,,Emil Racoviță” din oraș, un concert susținut de elevi ai școlii, o activitate educativă pentru copiii din clasele primare, în care cei mari le-au explicat colegilor mai mici dubla semnificație a zilei de 9 Mai (Ziua Europei și aniversarea școlii noastre), încheiată cu desene pe asfalt. Redacția ,,Țaitung”, publicația liceului, a organizat cu mare succes o competiție de întrebări de cultură generală pentru liceeni.

Vineri se vor desfășura activități sportive cu elevii claselor primare, în cadrul proiectului „Fair Play”.

Așadar, ziua de 9 Mai a însemnat pentru această instituție de învățământ antrenarea elevilor și profesorilor în exerciții diverse de solidaritate și creativitate cu rol formativ, dovedind astfel că școala poate să fie un spațiu de deschidere în spiritul valorilor europene, așa cum afirma directorul școlii, prof. dr. Horațiu Popa-Bota.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut