Zi liberă pentru autorecenzare la Recensământul Populației și Locuințelor

La nivel național este în organizare Recensământul Populației și Locuințelor, o cercetare statistică realizată în mod tradițional odată la 10 ani, care se va desfășura începând de la mijlocul lunii martie.

Din cauza pandemiei, recensământul a fost amânat pentru anul 2022. Aceasta măsoară o serie de indicatori statistici importanți, cum ar fi numărul populației rezidente şi distribuţia teritorială a acesteia, dimensiunea fondului de locuințe, condiţiile de locuit, modificări cantitative și de structură intervenite de la ultimul recensământ privind tipologia gospodăriilor și a nucleelor familiale, numărul de copii, structura etnică și confesională a populației, etc.

”La Direcția Județeană de Statistică Cluj este organizată Unitatea Județeană de Implementare a Recensământului, formată din angajați permanenți ai Direcției și personal contractual. Direcţia colaborează cu alte instituţii publice care deţin surse administrative sau gestionează date privind persoanele, clădirile, locuinţele, spaţiile colective de locuit, gospodăriile şi familiile, precum şi cu toate primăriile din judeţ. În etapa de pregătire a Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor, în februarie – martie 2021 s-a desfășurat un recensământ de probă. Din martie 2021, instituţia lucrează la construirea unei baze de date cu clădiri şi locuinţe, într-o aplicaţie pusă la dispoziție de Institutul Național de Statistică, în care se regăsesc arterele, numerele administrative din fiecare localitate și numărul de locuințe aferent fiecărei clădiri din județ. În urma definitivării acestei baze de date, se va realiza sectorizarea teritoriului. După Recensământ vom avea o situație exactă a bazei de date care va putea fi preluată și utilizată şi de alte instituții.”, spune Mariana Negrilă, director executiv Direcția Județeană de Statistică Cluj.

Autorecenzarea

Recensământul complet informatizat, se va desfășura preponderent online, iar fiecare persoană are posibilitatea de a se autorecenza, respectiv de a completa online chestionarul individual.

Având în vedere condițiile sanitare impuse de pandemie este recomandată autorecenzarea. Prin autorecenzare, ceățenii au mai multe beneficii: evitarea contactului cu persoane externe locuinței, gestionarea timpului liber conform preferințelor, asigurarea calității răspunsurilor furnizate direct de fiecare persoană, precum și o zi liberă de la locul de muncă. Autorecenzarea se poate realiza şi cu sprijinul unui recenzor (autorecenzarea asistată). În acest sens, la sediul primăriilor vor fi instalate posturi de lucru în spaţii special amenajate.

Calendarul recensământului

Recensământul propriu-zis se va desfășura în anul 2022 conform următorului calendar: * 1 februarie – 13 martie – preluare date din surse administrative şi populare * 14 martie – 15 maiautorecenzare * 16 mai – 17 iulie – colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (cu ajutorul tabletelor).

Pentru evitarea oricăror neplăceri, cetățenii sunt îndemnați să verifice legitimația și cartea de identitate a recenzorului, care este obligat să le prezinte.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut