Zelenski: Rușii au distrus infrastructura din Herson

Forţele ruse au distrus infrastructura critică din oraşul Herson înainte de a-l părăsi, a declarat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, adăugând că autorităţile locale încep să stabilizeze oraşul, relatează Reuters.

Locuitorii au întâmpinat cu bucurie trupele ucrainene în centrul Herson vineri, după ce Rusia a abandonat singura capitala regională pe care o cucerise de la începutul războiului.
„Înainte de a părăsi Hersonul, ocupanţii au distrus toată infrastructura critică: comunicaţii, apă, căldură, electricitate”, a afirmat Zelenski. „Ruşii de peste tot au acelaşi scop: să umilească oamenii cât de mult posibil. Dar vom reface totul, credeţi-mă”, a continuat el.
Zelenski a mai spus că trupele ucrainene au preluat controlul a peste 60 de aşezări în regiunea Herson. „Poliţia a lansat măsuri de stabilizare. Măsuri de stabilizare sunt în curs în Herson”, a menţionat el.

Autorităţile ruseşti de ocupație susţin că părăsesc și oraşul Nova Kahovka

Autorităţile ruseşti de ocupaţie susţin că se pregătesc să părăsească oraşul Nova Kahovka, locul unui baraj-cheie pe fluviul Nipru, la câteva zile după ce au cedat controlul oraşului Herson forţelor ucrainene, relatează dpa.
Pavel Filipciuk, şeful administraţiei de ocupaţie, a declarat într-un discurs că oamenii din serviciul său şi locuitorii oraşului se vor retrage într-un loc sigur, potrivit agenţiei de ştiri TASS. Oamenii dintr-un perimetru de 15 kilometri ar trebui să fie pregătiţi să părăsească oraşul. El a spus că există preocupări că barajul ar putea fi avariat de rachete, ceea ce ar putea duce la inundaţii. Ucraina şi Rusia s-au acuzat una pe alta că plănuiesc un astfel de deznodământ. Filipciuk a spus că forţele ucrainene au făcut din administraţia oraşului „ţinta numărul unu pentru un atac terorist”. El a afirmat că oamenii trebuie să fie pregătiţi să se îndrepte spre regiunea rusească Krasnodar, unde vor fi adăpostiţi în imobile încălzite, vor primi mese regulate şi un ajutor financiar de 100.000 de ruble (1.650 de dolari). Ucraina susţine că aceasta este o stratagemă pentru a-i convinge pe oameni să iasă din ţară.
Există informaţii că forţele ucrainene au avansat până la comunităţi apropiate de barajul de Nova Kahovka, notează dpa.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut