Zeci de infracţiuni în şcolile clujene şi în apropierea acestora

Numărul infracţiunilor comise, anul trecut, în unităţile de învăţământ din judeţul Cluj şi în apropierea acestora a fost de peste 50, potrivit unei informaţii transmise de IPJ Cluj la solicitarea ziarului Făclia. 

În perioada anului 2019, au fost înregistrate 54 de infracţiuni în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar. Din totalul infracţiunilor sesizate, 46 au fost comise în incinta unităţilor de învăţământ şi opt în zona adiacentă acestora.  Majoritatea infracţiunilor semnalate fac obiectul faptelor de furt şi de violenţă.  Poliţiştii suţin că, anul trecut numărul infracţiunilor comise de minori în judeţul Cluj a fost mai mic cu 4,5 la sută faţă de 2018.

Săvârşirea faptelor penale în incinta şi zona adiacentă a şcolilor a avut drept cauze neasigurarea serviciului de pază în toate unităţile de învăţământ, fapt ce a permis accesul în şcoală a altor persoane decât cele autorizate, lipsa unei legături permanente între părinţi şi şcoală, neluarea măsurilor de securitate a bunurilor elevilor pe timpul desfăşurării orelor în afara sălilor de curs, timp în care sunt comise furturile şi nerespectarea de către elevi şi cadre didactice a regulamentelor de ordine interioară ale unităţilor de învăţământ.

Pentru prevenirea faptelor antisociale în şcoli şi zona acestora în anul şcolar 2019-2020, Poliţia municipiului Cluj-Napoca a propus o serie de măsuri. „Siguranţa în şcoli constituie o prioritate pentru noi, context în care poliţiştii acţionează în sistem integrat în zona grădiniţelor, şcolilor şi liceelor de pe raza întregului judeţ. Pentru ca recomandările transmise să fie avute în vedere şi însuşite de elevi, la început de an şcolar poliţiştii de proximitate le-au oferit acestora caiete cu mesaje preventive. Pe parcursul anului şcolar 2019 fiecare unitate de învăţământ a fost inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei. De asemenea, poliţiştii de la rutieră au fost prezenţi în apropierea şcolilor, pe arterele de circulaţie intens tranzitate’’, arată Poliţia municipiului Cluj-Napoca.
Pentru creşterea gradului de siguranţă şi protecţie a cetăţeanului, prevenirea infracţionalităţii contra vieţii şi a patrimoniului, precum şi pentru preveniera delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, poliţiştii clujeni au desfăşurat anul trecut 849 de activităţi punctuale în cadrul campaniilor preventive derulate. De asemenea, poliţiştii clujeni au avut în 2019 nu mai puţin de 19.762 de intervenţii la evenimente şi au răspuns la peste 15.600 de apeluri venite la 112, se arată în analiza activităţii Poliţiei municipiului Cluj-Napoca.

Articole din aceeasi categorie