Zeci de cetățeni ruși au obținut rezidență în județul Cluj

Experții în securitate semnalează o intensificare a activității GRU, serviciul de informații militare al Rusiei, pe teritoriul statelor europene.

La începutul acestei luni, mai mulți angajați ai companiei NIS Petrol, controlată de gigantul Gaz­prom, au fost audiați de procurori într-un dosar de spionaj. În Muntenegru, treizeci şi opt de persoane, în principal rezidenţi ruşi, au fost arestate, la finalul lunii septembrie sub suspiciunea de spionaj. În județul Cluj sunt înregistrați zeci de cetățeni ruși cu rezidență iar 24 de companii cu capital rusesc au sediul în județ.

 

În ultima vreme, Rusia a devenit mai asertivă în sud-estul Europei. Spionii acestei țări vor să afle informații cât mai multe din domeniul militar, economic, resurse minerale și infrastructură.

În 2012, la 19 octombrie, un cetăţean rus a fost arestat pe aeroportul Henri Coandă din Bucureşti, având în posesia sa hărţi detaliate ale zonei miniere de cupru Moldova Nouă, din sud-vestul României.

Bărbatul de 42 de ani a fost suspectat că face spionaj economic, cu complicitatea mai multor români, inclusiv a unor oficiali ai societăţii de stat IPROMIN. Atunci, Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti a refuzat să comenteze incidentul.

Continuarea articolului este disponibilă doar pentru abonați...
Vă rugăm să accesați pagina . Nu sunteți încă abonat ? Abonați-vă

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut