Zbor printre aștri: 40 de ani de la primul zbor al unui român în spațiul cosmic

Împlinirea a 40 de ani de la primul zbor al unui român în spațiul cosmic și a 60 de ani de la primul zbor al omului în Cosmos va fi marcată vineri, 7 mai, prin organizarea de către Academia Română, prin Secția de Științe Tehnice, în parteneriat cu Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului și Centrul de Studii Ruse și Sovietice „Florin Constantiniu“, a sesiunii științifice, „Zbor printre aștri“.

Evenimentul se va desfășura la București, în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“ al Bibliotecii Academiei Române, în prezența dr. ing. cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu, membru de onoare al Academiei Române.

În perioada 14 – 22 mai 1981, cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu a realizat primul zbor în spațiul cosmic al unui român.  Misiunea spațială s-a desfășurat la bordul navei cosmice sovietice Soiuz 40 și al complexului orbital de cercetare științifică Soiuz-Saliut 6 și a durat 7 zile, 20 de ore, 42 de minute și 52 de secunde, după un parcurs circumterestru de 5.260.000 de kilometri. Alături de colegul său de echipaj, cosmonautul Leonid Popov, Dumitru-Dorin Prunariu a efectuat o serie de cercetări științifice, tehnologice, biomedicale, astrofizice și psihologice. Drept recunoaștere a extraordinarei sale performanțe științifice, în anul 2011 Academia Română l-a ales membru de onoare.

Dumitru Prunariu este și Doctor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai, titlul fiindu-i decernat, în 26 noiembrie 2014, „pentru implicarea în organizații naționale și internaționale, invitat permanent în cadrul celor mai importante manifestări internaționale care militează la nivel mondial pentru utilizarea pașnică a spațiului extraterestru, pentru activitatea științifică și managerială în acest domeniu și pentru că, grație Domniei Sale, România a devenit mai cunoscută în lume și parte a unor organisme de decizie în domeniu”.

„Gândind la proverbul latinesc «Per aspera ad astra», «Pe căi anevoioase se ajunge la stele», constatăm că și idealurile înalte spre care aspiră întotdeauna omul se confundă, din vechime, cu stelele, cu drumul spre astre. (…) Dl prof. dr. ing. Dumitru Prunariu se află între cei aproximativ 550 de oameni din lume care au zburat în spațiu în calitate de cosmonauți, statisticile situându-l pe poziția 103. Dl Dumitru Prunariu este singurul român care știe în mod concret și direct că numai pe căi aspre se ajunge la astre” – spunea, pe atunci rectorul UBB, acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, la ceremonia organizată de universitatea clujeană.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut