Week-end la slujbă pentru secretarele din învățământul clujean. Când se vor plăti salariile

Pe lângă secretarele și contabilele din învățământ, care vor fi obligate să lucreze și în acest week-end pentru a se putea plăti salariile, și directorii școlilor sunt nemulțumiți deoarece majorările salariale acordate de Ministerul Educației nu le recompensează corespunzător activitatea.

”Cu chiu cu vai, programul de slarizare Edusal a ajuns joi, dar există în continuare discuții că nu funcționează bine. Astăzi a apărut o nouă versiune. Sunt inadvertențe, pentru că unele secretare și contabile nu calculează bine cu noul Edusal. De asemenea, se constată o scădere a unor salarii, mai ales la directorii din mediul rural, pentru care nu se poate activa stabilitatea sau suprasolicitarea nervoasă. Acum ni s-a transmis de la București că, dacă vor fi diferențe, se va face o rectificare și se vor da sumele pe parcurs, până la sfârșitul lunii. Probabil se va lucra și în week-end, iar secretarele sunt puse din nou în situația de a-și sacrifica zilele libere, pentru a se da salariile cel târziu în 15, deși la noi ar trebui să se primească în data de 14. Nu și-a făcut datoria nici Ministerul, pentru că în decembrie trebuia să pună la punct situația cu firma care se ocupă de program.”, afirmă Lucia Cojocaru (foto), preeședintele FSLI Cluj.

Însă, posibila întârziere a plății salariilor nu este singura problemă. ”S-ar putea să fie și asta o formă de a masca faptul că măririle de salariu sunt de numai 20-30 de lei. Mai ales directorii sunt foarte nemulțumiți. În comparație cu profesorii, uneori ei au chiar salarii mai mici. Nu este recompensată această activitate”, spune Lucia Cojocaru.

Reamintim că, în urmă cu câteva zile, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” au solicitat Ministerului Educaţiei să explice de ce kit-ul de actualizare a programului de calcul al salariilor Edusal nu fusese trimis în teritoriu. Cele două federații au cerut Ministerului Educaţiei să publice contractul pentru programul de salarizare, să precizeze cât a plătit în ultimii 10 ani firmei care a realizat şi asigură mentenanţa Edusal, și să tragă la răspundere persoanele care se fac responsabile pentru întârziere. De asemenea, federaţiile sindicale consideră că este necesar ca Ministerul Educaţiei să dezvolte propriul soft de calculul şi plată a salariilor, pentru ca astfel de întârzieri să fie evitate.

V. Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut