Volumul „Suferința nu se dă la frați”, lansat la Cluj-Napoca

Volumul „Suferința nu se dă la frați. Mărturia Lucreției Jurj despre rezistența anticomunistă din Munții Apuseni (1948-1958)”, de Cornel Jurju și Cosmin Budeancă – ediția a II-a, revăzută și adăugită -, va fi lansat joi, 9 iunie, la Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca.

Apărută de curând la Editura Polirom, la 20 de ani de la prima ediție publicată de Editura Dacia, cartea are la bază un interviu de tip „povestea vieții”, realizat de cei doi istorici între noiembrie 2000 și februarie 2001 cu Lucreția Jurj, una dintre puținele femei-partizan implicate în rezistența armată anticomunistă din România. Între anii 1950-1954, Lucreția Jurj a făcut parte, alături de soțul ei, Mihai Jurj, din Grupul „Teodor Șușman”, unul dintre cele mai importante grupuri de opozanți anticomuniști, activ în zona Munților Apuseni. A fost arestată în 1954, condamnată la muncă silnică pe viață și a executat 10 ani de detenție.

Față de ediția anterioară, volumul – cu o prefață semnată de Doru Radosav și postfață de Ruxandra Cesereanu -, parte din proiectul „Versantul partizanilor din Apuseni”, apărut cu sprijinul Clubului Monarhiștilor Clujeni și al Fundației Culturale Memoria, este „considerabil îmbunătățit”, fiind, potrivit autorilor, cu 60% mai amplu.

Evenimentul de lansare va avea loc de la ora 17:00, în Sala „Ioan Mușlea” a BCU, în prezența autorilor.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut