Recensământ 2022: În Cluj au fost înregistrate sub 700.000 de persoane. Datele finale ale recensământului le vom afla în decembrie 2023

Până la finalul zilei de 31 iulie, ultima zi de recenzare, în județul Cluj au fost înregistrate 662.098 persoane, reprezentând 93,2% din populația rezidentă țintă estimată a județului Cluj la 1 decembrie 2021 (710.127 persoane).

De la bun început trebuie explicat că recensământul se raportează la estimările Instituitului Național de Statistică privind numărul locuitorilor într-o zonă sau alta a țării. Spre exemplu, se estima că în județul Cluj există 710.127 persoane, așa că, raportat la această cifră, rata recenzării este de peste 93%. Însă, oamenii nu stau pe loc, mai vin, mai pleacă, așa că acest procent se referă doar la o estimare, care poate fi atât de corectă cât poate fi. Așa că, față de cifra estimată, au fost înregistrate 93,2% din persoane. Ca să existe un termen de comparație, să spunem că în alte județe ale țării au fost înregistrate peste 100% din estimări: în Bistrița-Năsăud – 106,8%, în Botoșani – 105,9%, în Vrancea – 109%, în Călărași 102,2% și lista ar putea continua.

Noi ne raportăm la o populație estimată la 1 Dcemebrie 2021, în funcție de populația rezidentă la recensământul din 2011, la care s-au adăugat nașterile și s-au scăzut decesele, a fost luat în calcul soldul migrației – date care există la evidența populației – la care, probabil, s-a aplicat un coeficient de ajustare raportat la o marjă de estimare. Față de acea estimare, se pare că, în unele județe, au găsit mai mulți oameni și au recenzat mai mulți.”, explică Mariana Negrilă, director Direcția Județeană de Statistică Cluj.

Raportat la media pe țară, de 95,4%, județul Cluj, cu o medie de 93,2%, se află într-un top al codașelor la recenzare, după Timiș – cu o rată de 83,5%, București – 85,2% sau Iași – 89,4%. ”În 25 iulie, aveam 85,5% recenzați. Eu mă așteptam la vreo 90%, acum văd că procentul este mai mare. Este foarte posibil, pentru că duminică, la punctele fixe, oamenii s-au recenzat până pe la ora 23,30. Eu cred că, la nivelul județului Cluj, datele sunt reale. Cu mențiunea că, la punctele fixe, se putea recenza oricine de oriunde. Și la noi s-au recenzat oameni din Florești sau din Bistrița sau din alte județe – cei care treceau pe aici. Dar astea sunt procente foarte mici, crecd că nici măcar 1%  sunt recenzați în Cluj-Napoca din alte localități.”, spune Mariana Negrilă.

Conform Institutului Național de Statistică (INS), în 31 iulie, a fost finalizată ultima etapa de colectare a datelor de recensământ atât prin deplasarea recenzorilor la adresele de reședință obișnuită a populației care nu s-a autorecenzat online în perioada 14 martie – 27 mai, cât și prin colectarea datelor la punctele de recenzare fixă, rezultatul fiind un procent de 95,4%. INS afirmă că, după încheierea perioadei de colectare a datelor, „se realizează asigurarea completitudinii datelor individuale privind persoanele, gospodăriile, locuinţele şi clădirile. Aceasta se realizează prin imputare prin metode statistice, din surse statistice şi administrative, pentru acele unităţi statistice pentru care nu există un formular completat cu date (…) Primele rezultate ale Recensământului Populației și Locuințelor runda 2021 (rezultate provizorii) vor fi diseminate în cursul lunii decembrie 2022, urmând ca datele complete și finale să fie făcute publice la finalul anului 2023.

Viorel Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut