Voiculescu: Medicii de alte specialități pot îngriji pacienți COVID-19, fără să răspundă pentru eventuale prejudicii

În perioada stării de alertă, medicii de alte specialități decât boli infecțioase sau ATI vor putea îngriji pacienți COVID-19, cu respectarea protocoalelor medicale, fără să fie răspunzători pentru daunele și prejudiciile produse în exercitarea profesiunii – a anunțat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Decizia a fost luată de Guvern, prin ordonanța de urgență de modificare a Legii sănătății.

„Am spus-o de multe ori. În spațiul public se vorbește despre paturi ATI, despre necesitatea de a crește capacitatea la ATI. Se vorbește de paturi ca și cum am vorbi despre mobilă. Limitarea principală este a resursei umane. Și atunci vorbim de medici obosiți, de asistente și toți care contribuie, vorbim despre limitări, pe care le eliminăm astăzi, date de lege, o lege care îi face pe medici de anumite specialități să se teamă de eventuale consecințe ale unui lucru pe care doresc să-l facă: să ajute în secțiile de terapie intensivă sau acolo unde sunt îngrijiți pacienți cu COVID -19. Prin ordonanță de urgență de modificare a Legii 95, Legea sănătății, am stabilit că pe durata stării de alertă, alte specialități medicale decât cele de infecționiști, ATI-ști, pot veni în ajutorul colegilor lor, cu respectarea protocoalelor de practică medicală care sunt aprobate prin ordin al Ministerului Sănătății”, a anunțat Voiculescu, citat de AGERPRES

El a explicat că dacă aceste protocoale sunt respectate de către medici, ei nu pot fi trași la răspundere. „Deci, stabilim că medicii respectivi nu sunt răspunzători pentru daune și prejudiciile produse în exercitarea profesiunii desfășurate în condițiile respectării protocoalelor. Dacă protocoalele medicale sunt respectate, nu avem niciun fel de teamă de vreo consecință”, a adăugat Voiculescu.

Răspunzând întrebărilor pe această temă, el a spus că este o soluție bună, folosită de mai multe state și este vorba doar de „o punere în lege, în legislația în vigoare, a unei normalități”. „Este soluția pe care au folosit-o o mulțime de alte state, este soluția din Italia, este soluția din Franța, este aceeași soluție aplicată peste tot. Medicul este cineva care a terminat o facultate, are o pregătire și dacă respectă un protocol, lucrurile trebuie să fie foarte clare”, a explicat Voiculescu.

Întrebat dacă un medic psihiatru sau ortoped poate trata un pacient la terapie intensivă, ministrul Sănătății a răspuns: „Dacă are pregătirea necesară, are alături eventual și un specialist care îi este suport și urmează protocolul, atunci sunteți în siguranță”.

Secretarul de stat Andreea Moldovan a explicat, la rândul său, că această decizie aduce un plus de liniște pentru medicii care lucrează acolo.

„Părerea mea este că e un lucru care în sfârșit aduce o normalitate în ceea ce se întâmplă în sistemul medical și aduce un plus de liniște pentru medicii care lucrează acolo. Bineînțeles că specialitățile care nu au competență de terapie intensivă, adică nu sunt urgentiști sau nu au competență de terapie intensivă, nu vor putea lucra în astfel de unități, atunci când există personalul de terapie intensivă disponibil. Dar medicii din alte specialități (…) pot să asigure îngrijirea pacienților cu forme ușoare, moderate, de boală, sau pot să colaboreze foarte bine cu restul specialităților care se ocupă cu astfel de pacienți. În plus, în curricula de pregătire a unui medic internist, alergolog, imunolog, geriatru, există capitole de tratament al pneumoniilor acute, virale, bacteriene și de altă etiologie”, a adăugat Moldovan. Ea a precizat că nu se pune problema implicării medicilor stomatologi

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut