Vodafone scoate la licitație primul SMS din lume

Primul SMS din lume, transmis prin rețeaua Vodafone în urmă cu 29 de ani, va fi scos de companie la licitație.

Mesajul de doar 15 caractere – „Merry Christmas” – a fost primit în 3 decembrie 1992 de un angajat al companiei, Richard Jarvis, la petrecerea de Crăciun. SMS-ul va fi scos la licitație ca NFT (Non-Fungible Token) într-o vânzare unică, organizată de casa de licitații Aguttes din Franța.

Conform unui comunicat al companiei, remis ziarului Făclia, cumpărătorul va putea să plătească folosind criptomoneda Ether și va deține proprietate exclusivă a unei replici detaliate și unice a protocolului de comunicare original care a transmis primul SMS din lume. Licitația online va avea loc în 21 decembrie 2021, iar Vodafone va dona veniturile din vânzare către Înaltul Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite (UNHCR), pentru a sprijini persoanele strămutate forțat.

„Transmiterea mesajului, cu aproape trei decenii în urmă, a fost un moment decisiv în istoria comunicațiilor mobile. În 1999, la șapte ani de la trimiterea primului SMS prin rețeaua Vodafone, a fost în sfârșit posibilă transmiterea de mesaje text în mai multe rețele, accelerând utilizarea și popularitatea acestora. Astăzi, urări de Crăciun sau cu ocazia altor sărbători sunt trimise de miliarde de oameni din întreaga lume sub formă de text, video, audio și emoji-uri. Fără primul «Crăciun fericit» trimis pe un telefon mobil, lumea noastră ar fi mai puțin conectată astăzi” – amintește documentul citat.

***

La fel ca SMS-urile în anii ‘90 și începutul anilor 2000, tehnologia blockchain a înregistrat o rată de adopție din ce în ce mai mar. În ultimele 12 luni, spre exemplu, NFT-urile generate și stocate în blockchain au cunoscut, în sfârșit, momentul lor de glorie. Aceste token-uri funcționează ca certificate de proprietate unice și imposibil de falsificat, care dovedesc digital dreptul de proprietate asupra unui anumit activ. Modalitatea lor de utilizare variază, printre altele, de la proprietatea asupra unor opere de artă digitale și a unor obiecte de colecție, până la articole virtuale pentru jocuri online și domenii web.

„Non-Fungible” se referă la un bun „inamovibil”, ceea ce înseamnă că NFT-urile pot fi utilizate pentru a dovedi proprietatea asupra unui activ și drepturile asociate de vot, spre exemplu, într-o manieră inalterabilă și neechivocă. Proprietarul unui NFT îl deține în propriul portofel blockchain – care este echivalentul unui portofel digital.

Ascensiunea tehnologiei blockchain și a NFT-urilor este similară cu ceea ce a realizat Vodafone prin transmiterea primului mesaj text. Vodafone va imortaliza propriul moment istoric în blockchain, scoțându-l la licitație ca NFT. În acest proces, „Primul SMS” este vândut ca un articol unic. NFT-ul (Ediția 1/1) garantează proprietatea unei replici unice și detaliate a protocolului de comunicare original al primului mesaj text transmis vreodată – explică reprezentanții companiei.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut