Vizită interactivă la muzeu | „Case de Poveste, ediția a doua”

Un proiect tare drag comunității clujene, dar și echipei care stă în spatele acestuia. Un proiect aflat acum la cea de-a doua ediție. Ore de muncă și colaborări fericite au condus, iată, la deschiderea unor spații altfel inaccesibile publicului și transformarea lor în muzee interactive. Este rândul acum pentru casa lui Emil Racoviță, fondatorul biospeologiei, să își deschidă porțile, atât pentru elevi și profesori, cât și pentru publicul larg, transmit organizatorii în comunicatul de presă. 

Acțiunea a debutat vineri, 20 mai, prilej cu care tineri din mediul rural, mai exact din satul Borșa, însoțiți de cadrele didactice, au putut vizita locuința marelui speolog român, după ce, anterior, acești tineri au făcut parte din grupul țintă al unei alte etape a proiectului, ce a vizat o serie de ateliere creative pentru adolescenți, sesiuni de mentorat și orientare profesională, întâlniri creative cu profesioniști din domenii cultural-artistice.

Casa de poveste a lui Emil Racoviță rămâne deschisă spre vizitare pâîn data de 22 mai, accesul la tururile ghidate fiind liber. Rezervările se pot face online, accesând pagina fb.com/Create.Act.Enjoy. Intrarea se face de pe Aleea Borsec nr.5 si de pe strada Clinicilor nr. 5.

În cadrul proiectului, muzeele interactive devin posibile prin tehnici de re-anactment, bazate pe actorie, instalații multi-media, inclusiv AR – augmented reality – și multă documentare în prealabil.

În imagine îi avem pe Andreea Iacob, regizor instalații artistice în proiectul Case de Poveste, și pe Traian Brad, cercetător în cadrul Institutului de Speologie Emil Racoviță din Cluj.

Copiii au fost foarte cuminți și entuziasmați în același timp, erau atenți să înțeleagă ce se întâmplă. Mai ales la vederea instalației Andreei Iacob le-a lucit ochii când au intrat în încăpere. Au adresat întrebări fiindcă le plăcea ceea ce vedeau și doreau să înțeleagă. Majoritatea elevilor nu știau neapărat cine a fost Emil Racoviță și au părut foarte impresionați, mai ales când le-am spus că unul dintre profesorii lui a fost Ion Creangă, de care auziseră” , ne-a mărturisit Sorana Eșanu, ceea care a fost ghid pentru vizitatori.

Case de Poveste 2022 urmărește educarea prin cultură, evidențiind importanța patrimoniului cultural local și nevoia de conservare a acestuia. Mai mult, proiectul inovativ include și un tur ghidat pe străzile din Cluj-Napoca ce poartă numele unor mari scriitori, se arată în comunicat.
„Case de Poveste, ediția a doua” este realizat în parteneriat cu Facultatea de Teatru și Film Cluj-Napoca, Universitatea „Babeș-Bolyai”, Institutul de Speologie Emil Racoviță Cluj-Napoca, Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu”, Școala Gimnazială Aluniș, Școala Gimnazială Borșa, Centrul Cultural Clujean, Asociația Cărțile pe Față, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării Cluj-Napoca și cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), al Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca (pentru activitățile la nivelul municipiului).

Iulia GHIDIU

Sursă foto: Ioana Ofelia

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut