„Visuali Italiane – Noua Cinematografie Italiană în România”

Visuali Italiane – Noua Cinematografie Italiană în România”, festivalul dedicat cinematografiei italiene, revine în această primăvară cu a doua ediție, în trei orașe din România – București, Cluj și Timișoara. În perioada 21 – 26 martie, la Cinema Arta și Cinema Victoria din Cluj-Napoca rulează 12 dintre cele mai bune producții cinematografice italiene recente, premiate și apreciate, dar și filme clasice restaurate, care poartă spectatorii prin locuri memorabile și pline de istorie sau peisaje de poveste, în prezența invitaților speciali, regizori sau actori.

Cei opt munți/ Le otto montagne (r. Felix Van Groeningen și Charlotte Vandermeersch, 2022), Atlantida/ Atlantide (r. Yuri Ancarani, 2021), Pentru Chiara/ A Chiara (r. Jonas Carpignano, 2021), Spărgătorul de oase/ Spaccaossa (r. Vincenzo Pirrotta, 2022), Eu și Spotty/ Io e Spotty (r. Cosimo Gomez, 2022) și Milano calibrul 9/ Milano Calibro 9 (r. Ferdinando Di Leo, 1972) sunt doar o parte din filmele ce fac parte din selecția festivalului, realizată de criticul de film Mario Sesti, directorul artistic.

Cinematografia italiană are o istorie lungă și prestigioasă, cu capodopere care au cucerit publicul din întreaga lume. Dar și cinematografia italiană contemporană este tot atât de vivace și de interesantă, cu o nouă generație de regizori, actori și producători care duc mai departe tradiția filmului italian, dar în același timp experimentează noi forme și limbaje. Într-o confruntare continuă între pasiunea pentru realitate și transcendență, între luciditatea perspectivei și caracterul vizionar, filmul italian vorbește despre marginalitate, despre adolescență, despre diversitate, dar și despre istorie și putere. Visuali italiane încearcă să ofere publicului român, la București, Cluj și Timișoara, o perspectivă cât mai completă și mai conștientă asupra tendințelor din cinematografia italiană, cu convingerea că filmele noastre au multe de oferit și că acest festival oferă o ocazie importantă de a le descoperi și de a le aprecia.”, spune Laura Napolitano, directoarea Institutului Cultural Italian din București.

Redăm programul zilelor următoare:

joi, 23 martie* 20:00*Cinema Arta: Vera; 20:00*Cinema Victoria: Atlantida; *vineri, 24 martie*Cinema Arta*18:00: Io e Spotty; 20:00: Le Otto montagne; sâmbătă, 25 martie*17:30* Cinema Victoria: A Chiara; 20:00*Cinema Arta: Piano-piano; duminică, 26 martie*17:30*Cinema Victoria: Lʼombra del giorno; 20:00, Cinema Arta: Notte fantasma

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut