Viori vechi de 100-300 de ani, investigate radiografic și CT la USAMV Cluj-Napoca

Șase viori cu o vechime cuprinsă între 100 și 300 de ani au fost investigate CT și radiografic la Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală din cadrul Facultății de Medicină Veterinară a USAMV Cluj-Napoca, prin comparație cu viori confecționate în prezent, în încercarea de a se obține în viitor instrumente muzicale cu parametri geometrici și structurali modificați față de ai modelelor existente.

Conform celor anunțate de reprezentanții universității clujene, se vizează mai ales creșterea calității și a intensității acustice, la un nivel comparabil cu cele ale viorilor considerate de patrimoniu cultural.

Cele șase viori aparțin unor colecționari privați, cea mai veche datând din 1716 – o piesă Jacobus Stainer, cu proprietar din Reghin. Celelalte datează din anii 1742-1920 (piese Joseph Klotz/ Mittewald, o copie Jacobus Stainer, Babos Bela/ Hermanstadt, Johann Georg Leeb/ Presburg și una fără marcă, pentru care urmează a fi determinate apartenența la o școală de lutieri, vârsta etc), iar proprietarii sunt artiști instrumentiști ai Filarmonicii Brașov.

Pe lângă viorile de patrimoniu au fost investigate și opt viori Maestro, realizate la fabrica de instrumente muzicale din Reghin, iar rezultatele analizelor cu raze X și CT urmează a fi comparate cu cele obținute în urma investigărilor la care au fost supuse viorile vechi.

Investigațiile au fost făcute în baza unei colaborări între USAMV Cluj-Napoca – Laboratorul de Radiologie și Imagistică medicală și Universitatea Transilvania din Brașov (UTB), care coordonează un proiect intitulat ”Modele inovative de viori comparabile acustic și estetic cu viorile de patrimoniu”. Proiectul este coordonat de conf. dr. ing. Mariana Stanciu, de la Facultatea de Inginerie Mecanică (UTB), în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică Tehnică Iași și compania SC Gliga Instrumente Muzicale, din Reghin. Din partea USAMV Cluj-Napoca contribuie conf. dr. Radu Lăcătuș și șef lucrări dr. Robert Purdoiu, care s-au ocupat de investigațiile CT și radiografice.

Potrivit reprezentanților Universității Transilvania din Brașov, analiza structurală a speciilor lemnoase – lățimea inelelor anuale, proporția de lemn târziu/ lemn timpuriu, regularitatea inelelor anuale -, geometria viorilor de patrimoniu cultural, volumul de aer din cutia de rezonanță, precum și reconstrucția 3D a acestora este posibilă numai prin metode nedistructive și neinvazive, așa cum sunt analizele imagistice și radiologice cu raze X și computer tomograf. Rezultatele investigațiilor de la USAMV Cluj-Napoca au fost transmise către UTB, care le va utiliza și publica în cadrul proiectului, împreună cu partenerii săi.

Investigarea acestor viori reprezintă al doilea proiect inedit pentru Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală din cadrul Facultății de Medicină Veterinară (USAMV Cluj-Napoca), după cel din august 2020, când au fost supuse investigărilor CT și radiografice o mumie umană, organe umane mumificate, precum și mumii animale, în cadrul unui proiect coordonat de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut