Violonistul Tamás Kocsis interpretează Concertul lui Korngold

*vineri, 3 martie* ora 19

Programul Filarmonicii de Stat „Transilvania” aduce în acest sfârșit de săptămână un invitat ce revine pe scena clujeană de concert după mai bine de trei decenii! Este vorba de solistul Tamás Kocsis, care a susținut primul concert la Cluj pe când avea doar 18 ani.

În programul muzical (dirijor Daniel Spalding, SUA), se regăseau pe atunci Passacaglia și fuga în Do minor de Bach-Stokowski, Concertul pentru vioară și orchestră, de P.I. Ceaikowski și Suita „Marele Canion” – p.a., de F. Grofé.

Violonistul va evolua alături de Orchestra Filarmonicii clujene, conducerea dirijorală fiind asigurată de Gabriel Bebeșelea, dirijor permanent. Ne vor încânta cu două lucrări aparte – Concertul pentru vioară în Re major, op. 35 de Erich Korngold – și Simfonia „Manfred”, op. 58, de Piotr Ilici Ceaikovski.

Tamás Kocsis

Provenind dintr-o familie de muzicieni, a început studiul pianului și al viorii încă de la vârsta de cinci ani. La numai 10 ani a fost admis la Academia de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta, iar un an mai târziu debuta concertistic la radioul public din Ungaria.

Și-a desăvârșit studiile muzicale în cadrul Universității Indiana din Statele Unite, sub îndrumarea profesorului Josef Gingold, respectiv la Juilliard School din New York, mentor fiindu-i Dorothy DeLay. Amintim postura de concertmaestru, în cadrul Fort Worth Symphony Orchestra (Texas), Savannah Symphony (Georgia), Filarmonicii din Orlando, la Opera din Tampa și în cadrul Orchestrei Ulster din Belfast; de asemenea, invitat să conducă orchestre din Vancouver, Birmingham, Dublin, Melbourne, Sydney.

Cu un portofoliu generos în concerte și înregistrări în calitate de solist, Tamás Kocsis este vioara întâi a Orchestrei din Ulster, Irlanda de Nord, începând din anul 2010. Anul 2022 a însemnat debutul ca solist, interpretând Concertul pentru vioară nr. 2 al lui Kurt Weill cu Orchestra Ulster.

Tamás Kocsis este câștigător al Premiului Juventus al Consiliului European (1994), al Audițiilor Internaționale ale Artiștilor din New York și finalist la Concursul Internațional Ceaikovski de la Moscova.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut