Vine sau nu vine?

radu vidaRADU VIDA

Din adînca antichitate s-a tot pomenit. Ba unul, ba altul s-a arătat profet. Susţinînd că el a vorbit. Acolo! Că ştie. Că dezastrul e de neocolit. De ce să moară omul singur? S-au gîndit unii dintre semeni. Un fel de… „să moară capra vecinului”, dacă tot e să fie. Un Armaghedon, identificat pentru toate timpurile: mai în urmă, Imperiul Otoman, apoi, pe rînd, URSS, Europa şi, în zilele noastre, America (Fortner).

N-am să recapitulez „profeţiile” vremurilor. Mi-ar lua spaţiul tipografic a vreo două ziare. M-aş plictisi şi v-aş plictisi. Şi, pînă la urmă, nu istoria acestor dezastre (neîntîmplate pînă acum) are vreo importanţă. Ci, mai degrabă, faptul că unii dintre noi nu au alte preocupări. Decît să ameninţe. Să vîre teamă în sufletele oamenilor.

Superstiţiile există de cînd lumea. Prejudecata asta, determinată de credinţa că toate sau aproape toate lucrurile care ni se întîmplă sînt manifestarea voinţei unor forţe supranaturale, a fost şi va dăinui încă multă vreme. Dar oamenii au „inventat” şi logica. Studiind sistematic înlănţuirea unor fenomene şi dîndu-le sens. Coerent. Logic, ca să mă repet. Interesul, însă, poată acelaşi fes al dorinţei unora dintre noi să nu ridice voalul întunericului din mintea celor mulţi. Şi profită, cu toată neruşinarea, de slăbiciunea, pînă la urmă, a omului. Iar invitaţia la acest… vodevil grotesc (umoristic doar pînă la un punct) se repetă cu constanţă de ceasornic.

Reiau, pentru cei cărora le-a scăpat, o ştire senzaţională din Malaezia. Un politician de frunte, Tan Sir Joseph Pairin, a adus acuzaţii grave unor turişti. O gaşcă de 10 canadieni, nemţi şi olandezi au urcat pe muntele Kinabalu. Evident că s-au întrecut în distracţie şi, la coborîre, le-a venit ideea de a se fotografia. S-au dezbrăcat (?) şi, cică, au întinat panorama. Politicianul de care vorbeam, şi căruia îi voi spune… Parascheva, pentru că-i mai simplu, i-a acuzat pe turişti că, prin comportamentul lor, au mobilizat forţele oculte ale Muntelui Sacru Kinabalu. Şi, în urma cutremurului produs, au pierit 16 vieţi de malaezieni nevinovaţi. Tare, nu?

„Trupa veselă” a turiştilor, îmbrăcaţi, după canoanele asiatice ale decenţei, a fost reţinută şi pusă sub acuzare, iar consulul canadian oferă asistenţă juridică într-un viitor proces.

Spre mirarea unora, în fiecare parte a lumii, Apocalipsa vine într-un alt mod. Americanii fac cel puţin odată pe an un film cu dezastre catastrofice; în Turcia, s-au născut gemeni cu simbolurile apocalipsei pe frunte (2 crenguţe de măslin şi două sfeşnice urmate de însemnele III şi XI, ceea ce a fost tradus cu un cataclism general pe 21 octombrie, 2017); în Mexic preoţimea a decretat că sfîrşitul va veni dintr-odată; dar în Japonia se crede că cele 7 semne premergătoare vor aduce şi mai multă suferinţă, pînă la dispariţia finală. Cavalerii apocalipsei trebuia să vină pe cai înaripaţi, dar, preşedintele Societăţii Planetare, domnul Bill Nye, a anunţat un succes ştiinţific extraordinar: un vaporaş (10)30 cm), care are încorporată o folie de 32 metri pătraţi, a fost plasat pe orbită şi a navigat cu ajutorul luminii solare. Această corabie stelară va ajunge să ne transporte în alte galaxii, susţin creatorii proiectului. Ca să nu mai spun că NASA are posibilitatea de a supraveghea toţi asteroizii care, şi dacă vin spre Pămînt, se dezintegrează în atmosferă. Cei mai tari mi se par însă conspiraţioniştii, care au indus ideea că, da, Apocalipsa va veni, un asteroid va lovi necruţător şi va genera „a 2-a venire a lui Isus”. Începe Judecata de Apoi, zic ei, care va dura 7 ani, omenirea va fi eradicată, dar vor veni la putere iluminati, iar în noua ordine, ei vor prelua controlul afacerilor mondiale (?!?). La aşa logică, vă poftesc să ne aliniem cu toţii, să ne felicităm că sîntem… iluminaţi de ceea ce a acumulat pînă acum omenirea. Şi să ne bucurăm! Pentru că, în aceste condiţii, cu toate că, individual, viaţa noastră este trecătoare, omenirea nu va dispărea niciodată. Dar, în naivitatea mea, întreb: de ce să mă credeţi pe mine, care nu sînt nici preot, nici clarvăzător, nici profet?

Articole din aceeasi categorie