Video&Foto | Episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla, PS Claudiu: Nu avem voie să vorbim la trecut despre Iuliu Maniu

Marele om politic român Iuliu Maniu a fost omagiat sâmbătă după amiază la Cluj-Napoca în cadrul unei manifestări desfășurate cu ocazia împlinirii a 70 de ani la trecerea la cele veșnice. Evenimentul a avut loc la Catedrala Greco-Catolică a Martirilor și Mărturisitorilor veacului 20, fiind organizat de Fundația Culturală Memoria și de Fundația Academia Civică și Asociația 21 Decembrie 1989.

Manifestarea a debutat cu o slujbă comemorativă oficiată de un sobor de preoți greco-catolici în frunte cu Preasfinția Sa Claudiu, episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla. Cei prezenți, printre care s-a numărat și academicianul Emil Burzo, cel care a finanțat monumentul din Cluj-Napoca dedicat lui Iuliu Maniu, au putut urmări apoi un filmuleț realizat special pentru momentul de comemorare a 70 de ani de la moartea marelui om politic, după care a urmat evocarea personalității Sfinxului de la Bădăcin.

Ionuț Gherasim, președintele Fundației „Corneliu Coposu”, a prezentat în acest context un document inedit din arhiva fundației pe care o conduce. Este vorba de un manuscris confiscat de Securitate în 1947 în care Corneliu Coposu îi face o prezentare lui Iuliu Maniu.

Preasfinția Sa, episcopul Claudiu a ținut să transmită că nu avem voie să vorbim la trecut despre Iuliu Maniu și „că trebuie să facem ceea ce a făcut și el”.

Sfânta Scriptură ne invită să privim la finalul unei vieți pentru a înțelege sensul destinului unui om. În cazul lui Iuliu Maniu, cred că trebuie să privim la momentul în care Iuliu Maniu își împlinea viața pe acest pământ primind iertarea păcatelor, spovedindu-se, la viitorul cardinal Alexandru Todea, la Sighet. Este un dar extraordinar pe care D-zeu îl face oamenilor ca în momentul treceri la adevărata viață să aibă acest har deosebit de a primi iertarea păcatelor.

Acest fel în care Iuliu Maniu și-a încheiat viața ne obligă să concluzionăm două lucruri extrem de importante. Unul că nu avem voie să vorbim la trecut despre Iuliu Maniu, fiindcă dacă facem asta mergem împotriva credinței noastre. Noi știm că în această viață suntem trecători, că avem un parcurs, dar că adevărata viață ne așteaptă în Împărăția Cerurilor și de aceea Iuliu Maniu este viu, este împreună cu noi și se roagă tatălui ceresc.

Totodată, nu putem să ne aducem aminte de Iuliu Maniu și de ceilalți mărturisitori cu o lacrimă în colțul ochiului. Nu putem să ne aducem aminte de el cu nostalgie și cu părere de rău că nu am trăit acele timpuri. Dumnezeu ne pune în față astfel de oameni pentru a înțelege că ei sunt în mijlocul nostru. Ne pune în față astfel de oameni pentru a înțelege că și noi suntem chemați să dăm mărturie despre credința noastră și iubirea noastre de neam prin cea ce facem. Privind la Iuliu Maniu și la toți ceilalți, rugându-ne pentru ei, ne rugăm pentru noi înșine. Sunt ferm convins că dincolo de ceea ce noi putem vedea, Dumnezeu lucrează astăzi ca și atunci. Dumnezeu este același și în trecut, și în prezent și va fi și în viitor. Țara noastră și Biserica Greco-Catolică dar și celelalte biserici au trecut prin momente dificile în perioada persecuției comuniste și toți credeau că e sfârșitul. Dar Dumnezeu găsește mijloace pentru a transforma o înfrângere și moarte într-o nouă viață.

(…)Gândindu-ne la Iuliu Maniu să nu ne gândim doar cu nostalgie ci să ne aducem aminte că suntem chemați nu doar să de mândrim cu el ci să facem ceea ce a făcut și el. Credința noastră, iubirea noastă de Dumnezeu și de neam să se facă văzută în viața noastră în fiecare zi”, a explicat PS Claudiu.

La final, cei prezenți la ceremonia de la Catedrala Greco-Catolică a Martirilor și Mărturisitorilor veacului 20 s-au deplasat la Statuia lui Iuliu Maniu de lângă Bastionul Croitorilor pentru a depune coroane și jerbe de flori.

Cu această ocazie, Ionuț Gherasim, președintele Fundației Corneliu Coposu, a ținut să le mulțumească celor prezenți la manifestarea comemorativă, arătând că „Iuliu Maniu este viu prin noi”. „Ceea ce facem noi astăzi nu cred că este măcar unu la sută din ceea ce a făcut Iuliu Maniu pentru noi. Sacrificiile noastre trebuie să facă în așa fel încât România să fie România lui Iuliu Maniu, nu România pletorei de profitori care este la ora actuală în această țară. Să nu facem un festivism. Iuliu Maniu nu a fost așa ceva, iar prin faptele noastre să arătăm că mergem pe calea lui”, a spus Ionuț Gherasim.

Omagiat și la Bădăcin

Tot sâmbătă, 4 februarie 2023, la ora 12, la Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin, a avut loc lansarea cărților Iuliu Maniu. Sfinxul de la Bădăcin https://bit.ly/3HklvX5, de istoricul Marin Pop, și Iuliu Maniu văzut de românii americani, de Vasile Pușcaș, apărute în Colecția Istorie Contemporană a Editurii Școala Ardeleană. Au prezentat Pr. Cristian Borz, Vasile Pușcaș, Marin Pop, Daniel Săuca și Vasile G. Dâncu. Organizatori: Academia Română, Institutul de Istorie „George Barițiu” Cluj-Napoca, Fundația Transilvania Leaders, Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin și Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj.

Prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, membru corespondent al Academiei Române și coordonatorul Colecției de Istorie contemporană al Editurii Școala Ardeleană, spune despre Iuliu Maniu:

Descendent dintr-o vestită familie de luptători pentru cauza românității, încadrată în susținerea Proiectului Național Românesc al Școlii Ardelene, Iuliu Maniu a urcat pe scena politică a României Mari, din 1918, pentru a desăvârși idealul național al românilor prin construirea unei Românii Noi. A fost un politician cu convingeri democratice solide și un om de stat dedicat total binelui Țării. Testamentul lui politic a încorporat crezul rostit încă la sfârșitul secolului al XIX-lea: «Jur pe Dumnezeu, pe conștiință și pe onoare că îmi voi jertfi viața pentru triumfarea cauzei românești». Model de seriozitate, rigoare și muncă neîntreruptă pentru realizarea binelui public, Iuliu Maniu a fost exemplul sacrificiului unei vieți închinate Altarului Națiunii Române!”

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut