Victoriile de care aveam nevoie

 • După Claudiu Keșeru, eroul României la Oslo, în remiza cu Norvegia, „italianul” George Pușcaș a fost eroul „tricolorilor” în victoria de control cu Malta.

 

România a învins, luni seară, în deplasare, la Ta’Qali, naționala Maltei, în cel de-al patrulea meci contând pentru grupa F a preliminariilor Campionatului European. O victorie logică, la care ne așteptam, ținând cont de statutul maltezilor, și pe care nu ne era permis s-o ratăm. Dar de ce am folosit pluralul în titlu și care este cealaltă victorie de care aveam nevoie? Ei bine, de cea a Spaniei în disputa cu Suedia, considerate, cel puțin pe hârtie, echipele favorite la primele două locuri. Scriam în cronica meciului de la Oslo, că din punctul meu de vedere, al nespecialistului, că Spania are rezervat primul loc, având, în ciuda tranziției, o clasă peste celelalte naționale ale grupei. Și iată că victoria cu scor de forfait în fața Suediei confirmă acest lucru. Înțelegând de ce un alt rezultat decât succesul ibericilor ar fi reprezentat un dezavantaj în primul rând pentru „tricolori”, aflați în luptă pentru poziția a doua cu cele două reprezentante ale Scandinaviei. Revenind, România este echipa care s-a impus cel mai clar în fața Maltei, însă și prima care face obiectul bancurilor, fiindcă e greu de acceptat că poți ajunge să joci în inferioritate numerică contra unei astfel de naționale, care nu constituie un pericol decât pentru Insulele Feroe, Andorra, Luxemburg sau Gibraltar. Alex Chipiciu, care a fost unul dintre marcatori, a reușit să-și treacă numele și pe lista rușinii cu roșul încasat în minutul 81. Cât de imatur poți să fi la 30 de ani și să-ți compromiți șansa de a evolua contra Spaniei, următorul adversar al României, fiind eliminat împotriva Maltei? Față de meciul cu Norvegia, selecționerul Cosmin Contra a făcut șapte modificări în echipa de start, în care au apărut Cristea, Nedelcearu, Bancu, Ianis Hagi, Răzvan Marin, Băluță și Maxim. Dacă împotriva Norvegiei, în primul „11” și-a făcut loc un singur fotbalist din Liga 1 și mă refer la ceferistul Ciprian Deac, contra Maltei au fost patru: Cristea (FCSB), Bancu (CSU Craiova), Băluță (Viitorul Constanța) și Ianis Hagi (Viitorul Constanța). Spania s-a distanțat în fruntea grupei, având maxim de puncte după patru jocuri, în vreme ce România a egalat Suedia, dar lucrurile se pot schimba pe 5 septembrie, când ai noștri întâlnesc Spania, în vreme ce suedezii au parte de o miuță cu Insulele Feroe. În cazul în care pierde cu Spania, România va fi depășită și de Norvegia, care are meci de 1 solist cu Malta.

 

 

Rezultatele înregistrate în etapa a 4-a din preliminarii

 • Spania – Suedia                     3-0
 • Malta – România                     0-4
 • Insulele Feroe – Norvegia 0-2

 

Clasament*

 1. Spania 4        4        0        0        11-2   12
 2. Suedia 4        2        1        1        8-7     7
 3. România 4        2        1        1        11-5   7
 4. Norvegia 4        1        2        1        8-7     5
 5. Malta 4        1        0        3        2-10   3
 6. Feroe 4        0        0        4        3-12   0

*- la egalitate de puncte, primul criteriu de departajare nu este golaverajul, ci rezultatul direct, or Suedia a învins România cu 2-1.

 

Următoarele meciuri (5 septembrie)

 • România – Spania
 • Insulele Feroe – Suedia
 • Norvegia – Malta

 

Cristian FOCȘANU

Articole din aceeasi categorie