Victorie magică și calificare

Cristina Neagu i-a adus naționalei României victoria în ultimele secunde în meciul decisiv cu rivala Ungaria, disputat vineri. „Tricolorele” s-au impus cu 28-27, după ce la pauză aveau un handicap de șase goluri pe tabelă, calificându-se, astfel, în grupele principale ale Campionatului Mondial.

Fetele au început foarte sfios partida, cu multe ratări, iar după șase minute scurse din joc, vecinele de la nord-vest conduceau cu 5-0. Primul gol al României a venit abia în minutul 8, din aruncarea Gabrielei Perianu. Aceeași Perianu a obținut și prima lovitură de la șapte metri pentru românce, din care Cristina Neagu a transformat, în minutul 11, pentru 2-7. În acest ritm a continuat întreaga primă repriză, unguroaicele apărându-se foarte bine și blocând majoritatea aruncărilor României. Diferența minimă din primul mitan a fost de trei goluri, la 5-8 și la 6-9. România nu a reușit să lege mai mult de două reușite consecutive, iar la un gol marcat de „Tricolore”, elevele lui Rasmussen înscriau două-trei. Cu cinci minute înainte de încheierea primei părți, Ungaria avea un avantaj liniștitor de șase goluri pe tabelă, Sonia Seraficianu fiind cea care a mai redus din handicap, cu două reușite rapide. Neagu a închis prima repriză la 10-16 cu o nouă aruncare de la șapte metri, transformată cu brio, la fel ca celelalte două de care a beneficiat România în primele 30 de minute.

Pauza a fost un sfetnic bun

Se vede treaba că Tomas Ryde a știut cum să gestioneze dezavantajul de la pauză și le-a trimis pe „Tricolore” mult mai motivate pe teren în repriza secundă. Neagu și compania au arătat mai multă promptitudine și au îngenuncheat Ungaria cu 18-11 în partea a doua. Iuganu, Lukacs, Perianu și Tomori au dat impresia unei reprize secunde echilibrate, marcând fiecare rând pe rând în primele minute. Iuganu, Pintea de două ori și Neagu, cu o nouă lovitură de la 7 metri transformată, au adus din nou speranțe românilor, cu un „run” de patru goluri după care scorul devenea 16-18. Dezavantajul de două goluri s-a menținut până cu 10 minute înainte de final, când Neagu, din nou de la 7 metri, aducea România la doar o reușită în spatele Ungariei, 21-22, însă maghiarele și-au revenit repede și s-au distanțat din nou la trei goluri, 23-26. Ultimele cinci minute au fost, însă, de infarct pentru suporterii României, dar mai ales pentru cei ai vecinelor unguroaice. Copilele pustei au înscris doar odată în finalul meciului, prin Szabo, în afară de această reușită, adversarele României mai având doar o singură aruncare, parată de Dedu, în timp ce „Tricolorele” s-au dezlanțuit și au marcat de cinci ori. Cu 20 de secunde înainte de final, tabela indica 27-27, scor de calificare pentru România, însă Cristina Neagu a ținut să le pună maghiarelor bomboana pe colivă. Agresivitatea jucătoarelor echipate în verde s-a cunoscut pe tot parcursul meciului, acestea oferindu-ne nouă lovituri de la șapte metri, toate transformate de cea mai bună jucătoare a lumii (10 goluri, cele mai multe din echipa României), inclusiv ultima reușită a meciului rezultând în urma unei astfel de faze. Față în față cu Kiss, Neagu a torpilat la vinclul drept mingea câștigătoare, iar România a încheiat pe trei grupa C preliminară a Campionatului Mondial.

Misiune dificilă în grupa principală

După această victorie, care a trimis Ungaria acasă, România a acces în grupele principale, unde pornește deja cu handicap, două dintre adversarele „Tricolorelor” fiind Spania și Muntenegru, chiar naționalele în fața cărora România a cedat în prima fază a grupelor. Acestora li se alătură reprezentativele Rusiei, adversara de duminică a fetelor noastre, Suedia și țara gazdă, Japonia, care are și ea, deja, două înfrângeri la startul fazei a doua a grupelor. Pentru a se califica în faza următoare a Mondialului, România trebuie să termine pe una din primele două poziții, acestea asigurându-le prezența în semifinale. Locurile 3 și 4 în grupă vor juca pentru clasarea în ierarhia generală a turneului final.

Cristian COZMACIUC

Clasament final grupa C:

1. Spania 5 5 0 0 +56 10

2. Muntenegru 5 4 0 1 +14 8

3. România 5 3 0 2 -8 6

4. Ungaria 5 2 0 3 +28 4

5. Senegal 5 1 0 4 -18 2

6. Kazahstan 5 0 0 5 -72 0

Articole din aceeasi categorie