Viața de familie își are propria poezie

* vineri, 19 mai * 19:00

Un singur nume. Richard Strauss. O diversitate evenimențială transpusă în note muzicale. Este invitația Filarmonicii clujene pentru seara de vineri, în compania îndrăgitei Orchestre și a celor doi invitați, dirijorul Theo Wolters și soprana Gabriela Iștoc.

Propunerile din repertoriul straussian sunt două, la fel de tentante: Ultimele patru cântece (Vier letzte Lieder, versuri de Joseph von Euchendorff și Herman Hesse) și Simfonia domestica, un adevărat poem muzical inspirat de istoria personală a compozitorului.

Theo Wolters

Theo Wolters s-a născut în 1955 în orașul olandez Melick, într-o familie de muzicieni. A început să studieze trompeta încă de timpuriu, activând în cadrul fanfarei conduse de tatăl său. Ulterior a urmat cursurile Conservatorului din Maastricht, fiind admis la clasa renumitului trompetist Wim Groot, fost prim trompetist al Orchestrei Concertgebouw.

Înainte de finalizarea studiilor muzicale, Theo Wolters a fost angajat ca prim trompetist la Overrijsels Philharmonisch din Enschede (Olanda) și la Filarmonica din Essen (Germania).

Începând din 1979, a devenit membru al Royal Concertgebouw Orchestra în cadrul căreia a avut ocazia de a interpreta și înregistra alături de renumiți dirijori ai momentului: Leonard Bernstein, Bernhard Haitink, Carlos Kleiber, Riccardo Chailly, Nikolaus Harnoncourt și Mariss Jansons.

Totodată, Theo Wolters a studiat dirijatul sub îndrumarea lui Piet Stalmeier și Roberto Benzi. În calitate de dirijor invitat, a performat alături de Orchestra Simfonică Slovacă de Stat, Orchestra Simfonică din Tbilisi, Sinfonietta Slovaka, Filarmonica „George Enescu” din București, Filarmonica de Stat „Transilvania”, Filarmonica de Stat din Sibiu, Filarmonica din Târgu-Mureș, Filarmonica din Timișoara, Orchestra Filarmonicii din Bucheon (Coreea de Sud), Orchestra Națională de Tineret din Olanda, Filarmonica din Haga, sau Dutch Promenade Orchestra.

În perioada 2004-2012 a fost asistentul lui Mariss Jansons la celebra Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam, înlocuindu-l în vara lui 2008 și dirijând cu succes Simfonia Turangalîla de Olivier Messiaen.

Gabriela Iștoc

Soprana Gabriela Iștoc se bucură de recunoaștere atât în țară cât și în străinătate. Originară din Bacău, a absolvit Liceul de Artă „George Apostu” din orașul natal și, ulterior, Universitatea Națională de Muzică din București, secția canto, clasa profesor Silvia Voinea. A ales apoi să-și desăvârșească pregătirea muzicală în afara țării, studiind în cadrul National Opera Studio din Londra și sub îndrumarea cunoscutei soprane irlandeze Veronica Dunne la Royal Irish Academy of Music din Dublin.

Portofoliul său cuprinde atât titluri sonore ale vocal-simfonicului cât și numeroase roluri în spectacole de operă, pe scene din România, Marea Britanie, Irlanda, Italia, Germania, Austria, Franța, Danemarca (turneu național). Amintesc câteva dintre ele: Messiah de Haendel, Vier Letzte Lieder de Richard Strauss, Te Deum-ul lui Anton Bruckner; rolul lui Lucy Brown din Opera de trei parale de Kurt Weill, Antigona din Oedipe de Enescu, Mimi în Boema de Giacomo Puccini, Prințesa străină în Rusalka, de Dvořák și lista poate continua.

Merită, de asemenea, amintite importantele colaborări cu orchestre precum London Philharmonic Orchestra, Phoenix Orchestra din Dublin, Teatro Massimo Bellini din Catania, Orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău, Orchestra Filarmonicii ,,George Enescu” din capitală și, totodată, cu nume cunoscute ale artei dirijorale – John Finucane, Theo Wolters, Xu Zhong, Gerd Schaller.

Gabriela Iștoc a câștigat de-a lungul anilor diferite premii naționale și internaționale dar și mai multe burse de studii, printre cele mai recente numărându-se Premiul I și Bursa de Studii din partea Fundației ,,Lucia Valentini Terrani’’ pentru cea mai tânără voce din competiție și Premiul Special al Teatrului Massimo din Palermo.

Iulia GHIDIU

Foto: Marian Parjol

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut