Ventilatoare performante, în valoare de peste 3.000.000 lei, achiziționate anul acesta de SCJU Cluj

Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca a achiziționat anul acesta 31 de ventilatoare performante, în valoare totală de 3.400.000 lei, cu garanție full service de cinci ani și cu piese de schimb incluse. Dintre acestea, 26 au fost achiziționate cu fonduri alocate de Ministerul Sănătății, iar 5 din veniturile proprii ale spitalului.

„În contextul epidemiologic al pandemiei SARS-CoV-2, în multe țări, sistemele medicale au fost depășite prin numărul mare al bolnavilor care necesitau intubație orotraheală și ventilație mecanică invazivă raportat la numărul mare de aparate de ventilație mecanică. Acolo au fost folosite toate resursele disponibile, fie ventilatoare mecanice de terapie intensivă, fie aparate de anestezie care dețin în structura lor ventilatoare, fie s-au construit rapid aparate extrem de simple din punct de vedere mecanic. Cu toate acestea, nici unul dintre dispozitivele simple mecanice nu poate suplini un ventilator de terapie intensivă de înaltă performanță. Pacienții critici cu COVID-19 prezintă afectare pulmonară severă ce necesită caracteristici de siguranță oferite numai de ventilatoarele performante, cum sunt monitorizarea fluxului, a presiunilor, a rezistenței circuitului de ventilator și a căii aeriene, dar și a complianței toraco-pulmonare. Aceste ventilatoare permit monitorizarea atentă a patologiei și a complicațiilor asociate, identificând în dinamică statusul pacientului – precizează conducerea SCJU Cluj, într-o postare pe pagina de Facebook a spitalului .

Conform sursei citate, în perioada 2013-2019, secțiile de terapie intensivă (inclusiv cele de terapie intensivă neonatală) au fost dotate cu 53 de ventilatoare, din diferite surse de finanțare.

M. T.

Articole din aceeasi categorie