Veniți de luați tehnologie! Un preot misionar ar putea conduce Ministerul Digitalizării

Marcel Boloș, actualul director al Agenției de Dezvoltare Regională NORD Vest ar putea ajunge ministrul al Digitalizării. El a confirmat că a acceptat propunerea PNL de a prelua Ministerul Cerecetării, Inovării și Digitalizării. Boloș spune că a purtat destule discuții cu liberalii înainte de a-și asuma acest portofoliu. Surse din PNL au declarat pentru Făclia că s-a ales varianta Marcel Boloș la Digitalizare pentru că este „serios” și „profesionist”.

Marcel Boloș, originar din localitatea Hodișu, comuna Poieni, județul Cluj, a absolvit Liceul Industrial din Huedin iar în perioada 1992-1997 a urmat în paralel Facultatea de studii Economice și facultatea Facultatea de Electrotehnică si Informatică, specializarea electromecanică.

A urmat studii de master în Managementul Instituţiilor Financiar- Bancare (1997-1999) şi studii doctorale cu teza: „Bugetul şi contabilitatea comunităţilor locale între starea actuală şi posibilităţi de modernizare’ la Facultatea de Ştiinţe Economice, Universitatea de Vest, Timişoara (2000-2005). După 1990, Marcel Boloș a asigurat servicii de consultanță contabilă pentru mai multe firme din Bihor.

A devenit apoi Inspector în cadrul Serviciului de Relaţii cu Publicul la Primăria Municipiului Oradea (1993-1997), şef birou la Primăria Municipiului Oradea (1997-1998), contabil-şef – Direcţia Imobiliară din cadrul Primăriei Municipiului Oradea (1998-2000), director economic în cadrul Administraţiei Patrimoniului Imobiliar – Consiliul Local Oradea (2005-2008), director executiv – Direcţia de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Primăria Municipiului Oradea (2008-2012), secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (2012-2013), Director General, Coordonatorul Autorităţii de Management POST şi al Direcţiei Generale Management şi Strategii din Ministerul Transporturilor (2013-noiembrie 2015), secretar de stat în Ministerul Transporturilor (noiembrie 2015-ianuarie 2017), director general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Vest (din ianuarie 2017).

Ce a omis însă să menționeze Marcel Boloș în CV-ul său sunt studiile teologice pe care le-a făcut și activitatea de preot misionar, deci fără parohie şi fără salariu. El a fost hirotonit diacon în 2008, şi doi ani mai târziu a fost uns ca preot, slujind o bună perioadă de timp la Biserica Sf. Duh Mângâietorul de lângă Sala Sporturilor „Antonio Alexe” din Oradea.

De mai multe ori, acesta a putut fi văzut slujind în diverse locașe de cult ortodoxe. Spre exemplu, anul trecut, după ce preotul ortodox din Hodișu a suferit o intervenție chirurgicală complexă și nu a mai putut sluji o perioadă de timp, cel care a asigurat asistența religioasă în mai multe duminici la biserica din sat a fost Marcel Boloș.

Acesta a putut fi văzut și slujind și la slujba de Crăciun de anul trecut, el fiind dealtfel cel care le-a citit credincioșilor pastorala mitropolitului Andrei Andreicuț.

De asemenea, în luna iunie 2021 a oficiat alături de alți preoți slujba religioasă de la Biserica din cartierul Ioşia Nord, care se cheamă „Teofania” („Arătarea Domnului”), din Oradea. Boloș a ținut să fie în mijlocul credincioșilor pentru a sărbători împreună hramul – „Sfântul Duh Mângâietorul”.

E interesant faptul că Boloș nu a menționat nimic despre activitatea s-a de preot și despre studiile de teologie. În CV nu se face nicio mențiune cu privire la perioada de după liceu-1986 și până în 1992 când a început cursurile celor două facultăți din Oradea. Așa că nu este exclus ca în această perioadă să fie urmat studiil de teologie.

Nu știm de ce liberalii au ales să pună în fruntea Ministerului Digitalizării o persoană care nu are nicio legătură cu acest domeniu. Ce știm însă că pentru Ministerul Digitalizării, anul 2022 va fi unul extrem de important deoarece România va găzdui conferința de IT&C, pe care o organizează Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (UIT) de la Geneva. Această conferință se organizează la fiecare patru ani, reunind reprezentanții celor 193 de state membre ale organizației pentru a veghea la atribuirea spectrului radio la nivel global, crearea standardelor tehnice pentru rețelele și serviciile din domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) din întreaga lume și eforturile de promovare a incluziunii digitale în comunități slab deservite, fiind cel mai important eveniment internațional din domeniul telecomunicațiilor. Cum va gestionat ministerul condus de Boloș acest eveniment , vom vedea.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut