Vasile Dîncu la Zilele Alumni din cadrul UBB: Universitatea este singurul loc în care nu există conflict între generații

„Alumni Days – Festivalul Absolvenților Universității Babeș-Bolyai” a debutat, joi, 12 mai, de la orele 18, în Aula Magna a universității.

În cuvântul de deschidere, rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, a punctat cele mai recente evoluții ale universității, reamintind varietatea programelor universitare (licență, masterat, doctorat) valorificarea componentei ce vizează relația cu societatea (alături de educație și cercetare) cursurile transversale nou introduse (antreprenoriat și retorică), inovarea. „O comunitate academică este o comunitate unită între cei din prezent, cei din trecut și cei din viitor”, a declarat rectorul UBB. „O universitate comprehensivă cum este UBB gândește inovarea în formula STEM sau STEAM, inovațiile schimbă vieți”, a adăugat Daniel David.

Prorectorul UBB responsabil de relația cu alumni conf. univ. dr. Alexandra Muțiu a subliniat că absolvenții sunt o voce. „Tot mai mulți absolvenți ai noștri au revenit să se implice în proiecte academice de cercetare și în proiecte sociale”, a afirmat prorectorul. În cadrul secțiunii Alumni Talks au fost invitați absolvenți de marcă ai universității clujene.

E.S Ramona Iulia Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București, absolventă a Facultății de Studii Europene, a avut un discurs cu adevărat inspirațional, o prezentare a propriului parcurs, cu o experiență de peste 20 de ani în afaceri europene. „Mă bucur să fiu parte a unei comunități academice vibrante care a ales să fie în agora societății”, a spus E.S. Ramona Iulia Chiriac.

ES Simona-Mirela Miculescu, ambasador Extraordinar și Plenipotențiar, delegat permanent al României la UNESCO, de asemenea, alumni al UBB, a precizat în discursul său că universitatea clujeană este un real tezaur care trebuie respectat, venerat și păstrat pentru totdeauna. Printre cei care au intervenit în cadrul secțiunii Aluni Talks s-au numărat ES Emil Hurezeanu ambasador al României în Austria, Robert Octavian Grasin, lider al Centrului de Inginerie BOSCH şi Ciprian Teleman, cercetator, consultant, fost ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

La rândul său, ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, absolvent al UBB, a subliniat în discursul său că universitatea este singurul loc în care nu există conflict între generații. „Tot ce am mi-a dat universitatea noastră. Mi-a dat cele mai importante întrebări la care încerc să răspund toată viața, mi-a dat dorința de cunoaștere. Sunt total dependent de Universitatea Babeș-Bolyai. Un lucru care este important acum este să ne gândim la rolul universităților. Într-o criză a identităților, a valorilor, avem senzația că nu mai înțelegem ce se întâmplă în societate. Cred că întorcându-ne cu gândul la comunitatea noastră academică, la UBB, găsești o speranță pentru a merge mai departe. Universitatea este cel mai importanmt loc al rezistenței colective, unde solidaritatea dintre studenți și profesori crează un loc al încrederii în societate. Aici profesorii se sprijină pe studenți iar studenții pe dascăli și așa se naște încrederea socială, astăzi când încrederea în națiune, în instituții și alte forme de încredere au dispărut”, a punctat sociologul. Programul a continuat cu Gala „Alumni de onoare” și masa rotundă intitulată „Pedagogia post-COVID”. Alumni Days continuă vineri 13 mai. Potrivit organizatorilor, în intervalul 10-16, intrarea este liberă la toate muzeele universității iar între 14-16 se va organiza un tur pietonal ghidat al municipiului Cluj-Napoca.

Iulia Ghidiu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut