Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din forul deliberativ turdean au trecut ”in corpore” la Partidul Național Liberal, filiala turdeană a Partidului Social-Democrat s-a reașezat, încet-încet pe șine. Președintele organizației județene Cluj a PSD, fostul senator Alexandru Cordoș, aprecia că, odată cu inaugurarea noului sediu al filialei social-democraților turdeni, eveniment petrecut sâmbătă, 11 decembrie, organizația locală a acestei formațiuni politice a făcut un prim pas pentru revenirea la o viață politică normală. Președintele filialei PSD Turda, Răzvan Ciortea, care a prezentat succint istoria recentă a organizației social-democrate locale a explicat temeiurile afirmației lui Cordoș: ”Înaintea alegerilor locale din anul 2020 am preluat organizația de la zero, fără sediu și fără membri.” În aceste condiții vitrege, totuși PSD a obținut trei mandate de consilier local în forul deliberativ turdean. Pentru viitoarele alegeri locale, social-democrații turdeni își propun să ”devină prima opțiune electorală” a concetățenilor lor, a declarat Răzvan Ciortea.

Participant la inaugurarea sediului filialei PSD Turda, situat într-un imobil din Piața Republicii nr. 15, din centrul orașului, președintele Consiliului Național PSD, clujeanul Vasile Dâncu, actualul ministru al Apărării Naționale, a constatat că ”practic, la Turda s-a reconstruit un nou PSD. Din cel vechi a  rămas doar sigla!” Dâncu s-a arătat optimist în ceea ce privește viitorul doctrinei social-democrate la Turda: ”Aici este un oraș de stânga. Oricâte organizații ne-ar fi luate la un mercato politic vom găsi mereu oameni dispuși să marșeze pe ideile unei doctrine politice de stânga” și-a exprimat convingerea Vasile Dâncu.

Adept al axiomei potrivit căreia ”trecutul nu mai contează, pentru că oamenii au memorie scurtă” Vasile Dâncu a spus că eforturile PSD se canalizează pentru asigurarea reușitei guvernării de la București, a coaliției PNL – PSD – UDMR. ”Sunt convins că miniștrii PSD vor realiza performanță” a girat Dâncu prestația colegilor săi de partid în Guvernul Ciucă. Cooperarea liberalilor cu social-democrații trebuie să se răsfrângă și asupra relațiilor stabilite la nivelul județului Cluj între cele două formațiuni politice. ”Sper să găsim o urmă de cultură a cooperării la PNL, pentru a putea relua, împreună, o viață politică normală în județ” și-a exprimat așteptările Vasile Dâncu. În aceeași ordine de idei, președintele Consiliului Național al PSD a precizat că negocierile tripartite PSD – PNL – UDMR pentru atribuirea funcției de prefect al județului Cluj nu s-au încheiat. ”PNL nu agreează ideea atribuirii acestei funcții PSD-ului” potrivit înțelegerii conform căreia acolo unde PNL deține președinția consiliului județean, PSD-ului îi va reveni funcția de prefect. ”UDMR-ul se arată interesat, în continuare, de această funcție, deci negocierile continuă” a precizat Vasile Dâncu, în cursul vizitei sale la Turda.

În ceea ce privește starea alianței PNL – PSD la nivel local, social-democrații turdeni cer, de asemenea, funcții pentru membrii PSD, în structurile administrației locale, pentru a merge mai departe alături de liberali. Vasile Dâncu s-a arătat optimist în ceea ce privește deznodământul negocierilor ce se presupune că vor avea loc între Răzvan Ciortea, președintele PSD Turda și primarul Cristian Matei, liderul liberalilor turdeni: ”Sper că vom reuși să ne înțelegem cu foștii colegi. Vom negocia ceea ce se poate negocia” a declarat Dâncu. ”Îl aștept pe Ciortea să vină cu proiecte la București, alături de primarul Cristian Matei” și-a exprimat Vasile Dâncu speranța într-o viitoare colaborare pe plan local între PNL și PSD.

La întâlnirea social-democraților clujeni, desfășurată sâmbătă, 11 decembrie, la Turda, alături de președintele Consiliului Național PSD, ministrul Vasile Dâncu și de președintele organizației județene PSD Cluj, Alexandru Cordoș, s-au mai aflat primarii social-democrați ai comunelor Beliș, Frata și Viișoara, consilieri județeni și membrii PSD din forul deliberativ turdean.

 

Emil HĂLĂȘTUAN

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut