Variațiuni pe tema unui nou REPER

După anunțul surprinzător al lui Dacian Cioloș cum că pleacă din USR și își face un nou partid, toată lumea a sărit în sus. A contributit la crearea unui mare partid, a militat pentru fuziunea USR- PLUS, a obținut conducerea (pe care apoi a abandonat-o, la scurt timp), iar acum părăsește corabia în loc să se pregătească pentru alegeri – au fost câteva dintre reproșurile pe care membrii de partid și mulți susținători i le-au făcut lui Cioloș.

Și pe bună dreptate. Să ne aducem puțin aminte de începuturile acestui USR și câtă speranță dădea unei părți a electoratului de dreapta, dezamăgit de liberali. La primele alegeri la care a participat, românii s-au înghesuit să voteze „un suflu nou pe scena politică”, ce venea cu un discurs aerisit, simplu, nepompos să îi asigure că se poate și altfel. Un partid construit încet-încet, dar sigur, după multe împotmoliri, pornea la drum printre toate celelalte vechi și veștejite, cu un mesaj anticorupție, „împotriva penalilor și hoției”. Acum, după ce în sfârșit, s-a bătut în cuie și fuziunea cu PLUS, în loc să gândească strategii pentru cele patru rânduri de alegeri care vor avea loc peste aproximativ doi ani, Uniunea va trebui să se adune și reorganizeze.

Șubrezită și abandonată pe repede înainte și fără nicio remușcare de „greul” Dacian Cioloș, USR și ai săi membri sunt în momentul de față, în derută, cel mai probabil pe o pantă descendentă în sondaje viitoare, de acum încolo.

Cât despre noul REPER, rămâne de văzut cât va fi relevant pe scena politică românească, dacă „USR se îndrepta spre irelevanță”, așa cum acuzau, la momentul deciziei de a părăsi partidul, cei cinci europarlamentari și Dacian Cioloș. „(…) Nu vedem la conducerea USR nici dorința, nici maturitatea de a accepta greșelile trecutului și de a schimba o direcție care duce partidul spre irelevanță politică”, se arăta, printre altele, în mesajul demisionarilor care mai transmiteau că un proiect politic are datoria de a rămâne constant deschis către societate și mediul de afaceri, de a căuta soluții, de a răspunde nevoii de a coagula oameni și resurse pentru pregatirea profesionistă a unei guvernări pentru 2024. Iar pentru că Uniunea nu poate asigura că va îndeplini toate aceste deziderate, ei au responsabilitatea de a crea această alternativă, înființând REPER.

Dar dacă ne luăm după specialiști, după atâta entuziasm, ar trebui să urmeze și puțină îngrijorare, pentru că unii dintre ei avertizează aspura unui REPER undeva la sub 2%. În contextul dat, nici USR-iștii nu ar trebui să stea liniștii, întrucât și pentru ei previziunile sunt destul de sumbre, riscând să ajungă la un scor inferior alegerilor din 2016, atunci când au candidat pentru prima oară. Vorbim, așadar, de două proiecte care la următoarele scrutinuri ar putea eșua.

În fine, despre USR-iști și foști USR-iști s-au spus, de-a lungul timpului, multe, iar printre altele, că ar fi aroganți. Așa să fie? Sau mai degrabă imaturi și poate prea grăbiți?

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut