Vară fierbinte în economia românească: Scumpiri cu duimul, angajări în construcții și comerț

Managerii români estimează pentru următoarele trei luni o creştere accentuată a preţurilor în industria prelucrătoare, construcţii, servicii şi comerţul cu amănuntul.


În cadrul anchetei de conjunctură realizată în luna iunie de Institutul Naţional de Statistică, managerii din industria prelucrătoare au declarat că preconizează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a volumului producţiei, în special în activitatea de fabricare a băuturilor. Referitor la numărul de salariaţi se estimează o relativă stabilitate, conjugată cu o creștere accentuată a preţurilor produselor industriale.
Potrivit estimărilor, și în construcţii se va înregistra
în următoarea perioadă o creştere a volumului producţiei, ceea ce va duce și la o majorare temperată a numărului de salariaţi. Și managerii din acest sector anticipează o creștere importantă a preţurilor la lucrările de construcţii.
Pentru sectorul comerţ cu amănuntul se prognozează o perioadă de vară macată de creşterea activităţii economice, astfel că volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de unităţile comerciale se va majora. Angajatorii din comerț prognozează și o creştere a numărului de salariaţi, dar și o majorare semnificativă a preţurilor de vânzare cu amănuntul.
Conform estimărilor din iunie, cererea de servicii (cifra de afaceri) va creşte moderat în următoarele trei luni, ceea ce va contribui la o relativă stabilitate a numărului de salariaţi.
Din păcate, nici sectorul serviciilor nu face excepție de la regulă, astfel că preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea o tendinţă de creştere în perioada următoare.
Reamintim că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut