Vânătoare suspendată la 25 de specii de păsări

Curtea de Apel Târgu Mureș a decis, în 26 noiembrie a. c., suspendarea, pentru sezonul 2021-2022, a cotelor de vânătoare pentru 25 de specii de păsări. Decizia survine unei acțiuni în instanță deschise de Asociația OTUS, împotriva Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, demersul asociației fiind susținut de Societatea Ornitologică Română, Asociația Grupul Milvus, Federația Coaliția Natura 2000 și Asociația Declic.

Conform celor anunțate, luni, de Milvus Group, decizia nu este definitivă, dar este executorie și se aplică de la momentul pronunțării.

„Hotărârea Curții de Apel Târgu Mureș este executorie de la momentul pronunțării, adică din data de 26 noiembrie 2021. Prin urmare, nu mai poate fi vânată niciuna din cele 25 de specii la care face referire decizia judecătorească: cioară grivă, cioară-de-semănătură, ciocârlie-de-câmp, cocoșar, coțofană, gaiță, găinușă de baltă, gâscă de vară, gârliță mare, graur, guguștiuc, ieruncă, lișiță, porumbel gulerat, porumbel de scorbură, prepeliță, rață mare, rață mică, rață moțată, rață sunătoare, sitar de pădure, stăncuță, sturz de vâsc, sturz cântător, turturică” – precizează Milvus Group, într-un comunicat remis ziarului Făclia .

„Acest rezultat atrage încă o dată atenția asupra faptului că este imperativ ca aceste cote să se bazeze pe fundamente științifice solide. Această victorie va asigura încă un sezon de vânătoare liniște păsărilor de interes cinegetic, dar suntem conștienți că mai avem un hop mare în cale: modificarea Legii 407/2006. Această modificare a fost atacată la CCR deoarece, la fel ca ordinul în cauză, acest act normativ nu are la bază fundamentarea științifică. Prin această cale facem, din nou, un apel către președintele României să acționeze în beneficiul Naturii și nu împotriva ei, să aibă curajul de a retrimite legea în Parlament pentru reexaminare”, declară reprezentanții asociației.

„Societatea Ornitologică Română (SOR)  a atras atenția de nenumărate ori că procedura prin care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor stabilește cotele de vânătoare nu este legală. Potrivit legii, statul român are obligația să calculeze cotele de vânătoare în baza unor metodologii clare, prin care să stabilească numărul de indivizi care pot fi împușcați fără ca populația speciei respective să fie afectată. SOR a solicitat în repetate rânduri o metodă de calcul transparentă și bazată pe date științifice pentru stabilirea cotelor de recoltă anuale, care să aibă în vedere și capacitatea de refacere a populațiilor de specii recoltate, mortalitatea, productivitatea și rata de supraviețuire a acestor specii”, declară și directorul executiv al SOR, Dan Hulea.

Conform comunicatului, este al doilea an consecutiv în care Curtea de Apel Târgu Mureș dispune de urgență suspendarea Ordinului ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, care reglementează stabilirea cotelor de vânătoare pentru unele specii de păsări admise la vânătoare.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut