Valori ale muzicii tinere pe scena Auditorium Maximum

Așa cum scriam, fiecare seară de vineri în compania Filarmonicii de Stat Transilvania are un farmec aparte. Nici de data aceasta nu vor lipsi invitații și repertoriul de valoare, delectându-ne cu prestația Orchestrei clujene sub bagheta dirijoarei Linhan Cui, solist invitat pianistul Daniel Ciobanu.

Programul va cuprinde Concertul nr. 3 pentru pian în Do major, op. 26 compusă de Serghei Prokofiev și Simfonia nr. 7 în re minor, op. 70, B. 141 de Antonín Dvořák.

Daniel Ciobanu

A început studiul instrumental la Piatra Neamț, la vârsta de 9 ani, cu profesorii Magdolna Cosma și Delia Balan, iar ulterior cu Mihaela Spiridon și Iulian Arcadi Trofin. A primit o bursă de studiu în Scoția, unde a fost îndrumat de Graeme McNaught, Aaron Shorr și Petras Geniusas; absolvent al Royal Conservatoire of Scotland.

S-a perfecționat apoi în cadrul École Normale de Musique “Alfred Cortot” din Paris și la Universität der Künste, Berlin. În 2010 debuta pe scena Royal Festival Hall, au urmat Munich Gasteig, Salzburg Mozarteum, Auditorium Radio France, Salle Cortot, Fazioli Hall (Sacile), Teatro Massimo (Palermo), Ateneul din București, Festivalul Duszniki Chopin, Teatro Municipal (Rio de Janeiro), Bronfman Auditorium (Tel Aviv), Sala Națională de Concerte din Taipei.

Palmaresul tânărului Daniel Ciobanu cuprinde importante premii internaționale, printre care Grand Prix, Premiul Publicului și Premiul Orchestrei la Morocco Philharmonic International Piano Competition, primul pianist care câștigă toate premiile speciale în istoria acestui concurs!; Premiul 1 și Premiul Special pentru cea mai bună Sonată clasică la UNISA International Piano Competition, organizat în Pretoria (Africa de Sud); Premiul 1 în cadrul BNDES International Piano Competition (Rio de Janeiro).

Un moment semnificativ în cariera artistului a fost marcat de câștigarea Premiul II şi a Premiului Publicului la ediţia din 2017 a Concursului Internaţional „Arthur Rubinstein”, Tel Aviv. În stagiunea 2020/2021, Daniel Ciobanu a fost primul artist în rezidenţă al Filarmonicii „George Enescu”, performând sub conducerea dirijorală a lui Cristian Măcelaru şi Gabriel Bebeşelea.

În stagiunea curentă, pianistul a debutat alături de Orchestra Tonahlle Zürich, Volksoper Viena și Orchestra Simfonică din Tirol, reluând, de asemenea, colaborarea cu Orchestra Naţională BBC (Ţara Galilor).

Daniel Ciobanu a mai fost prezent pe scena Filarmonicii clujene în 2018 și 2019, de fiecare dată încântând auditoriul într-un mod extraordinar, ceea ce ne face să avem aceleași așteptări și acum.

Linhan Cui

Este originară din Shenyang, China. Încă de la vârsta de 4 ani a început să cânte la pian, iar de la 18 ani a debutat ca dirijor, fiind acceptată la Conservatorul din Xinghai. Absolventă a unui master în muzică la Peabody Conservatory (Baltimore), actualmente urmează studiile doctorale în cadrul Jacobs School of Music, Universitatea Indiana, sub îndrumarea profesorului Arthur Fagen.

Dintre prestigioasele colaborări ale dirijoarei în vârstă de 27 de ani, amintim cele cu Orchestra Simfonică din Baltimore, Orchestra Xinghai, Orchestra Simfonică Națională Daneză, Orchestra Simfonică Koreeană, Orchestra Peabody.

Linhan Cui a fost distinsă în 2021 cu Premiul al doilea în cadrul Competiției Internaționale de Dirijat Malko.

În calitate de dirijor asistent, a colaborat cu nume mari precum Leon Fleisher și Xian Zhang în cadrul a numeroase concerte pe plan mondial. În decursul stagiunii 2019-2020, Linhan a fost desemnată dirijor al Baltimore Symphony Orchestra, din această postură având ocazia să o înlocuiască pe Marin Aslop atunci când a fost necesar.

Actuala stagiune i-a adus oportunitatea de a activa ca dirijor înlocuitor al maestrului Gustavo Dudamel, în cadrul concertelor ce au loc la Filarmonica din Los Angeles.

Pentru prima dată în România, așteptăm cu interes evoluția tinerei dirijoare de vineri seara, pe scena Filarmonicii din Cluj!

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut