Valeriu Gheorghiță: Circa 3.500 – 3.600 de persoane s-au infectat cu SARS-CoV-2 după prima doză de vaccin

Președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiță, a declarat că, până la acest moment, circa 3.500 – 3.600 de persoane s-au infectat cu noul coronavirus după ce au primit prima doză de ser.

„Sunt circa 3.500 – 3.600 de persoane care au dezvoltat infecția cu SARS-CoV-2 după prima doză. Este, de altfel, principalul motiv pentru care aceste persoane nu s-au prezentat la doza de rapel, așa cum erau programate în platformă”, a precizat Valeriu Gheorghiță, într-o conferință de presă, la Palatul Victoria, informează AGERPRES.

Șeful CNCAV a precizat că sunt foarte puține cazuri de persoane care s-au infectat cu SARS-CoV-2 după ce au primit a doua doză de vaccin. „Sunt câteva, foarte puține cazuri. Dar, din punct de vedere al numărului, cu totul sunt, practic, 3.500 – 3.600 de persoane, ceea ce reprezintă un număr foarte mic comparativ cu aproape 700.000 de persoane deja vaccinate”, a explicat el.

Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, dozele de vaccin declarate pierdute reprezintă 0,2% din totalul celor distribuite. „Din toate dozele distribuite până la acest moment, sunt declarate doze pierdute 2.273, ceea ce reprezintă 0,2% din totalul dozelor utilizate. Este mult, practic, sub ceea ce noi ne-am asumat 0,5% și, respectiv, dacă știm foarte bine, 10% conform Hotărârii de Guvern. Din punctul de vedere al gestionării dozelor, noi am considerat o limită de circa 0,5% în care am putea să ne încadrăm ca număr de doze pierdute, pentru că se pot întâmpla anumite incidente care compromit lanțul de frig și pot, evident, să invalideze un număr mare de doze. Din acest punct de vedere, atenția noastră e una cât se poate de bună și, în baza procedurilor și instrucțiunilor, încercăm să reducem la minimul posibil riscul de a se întâmpla asemenea evenimente, dar evident că acest risc nu poate să fie 0”, a indicat președintele CNCAV.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut