Valentin Cuibus anunţă 42 de clase de profesională poentru anul şcolar 2015-2016

Interesul neaşteptat de mare al elevilor şi părinţilor pentru clasele de profesională a determinat conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj să propună, pentru anul şcolar viitor, un număr mult mai mare de astfel de clase decît preconizase în decembrie 2014.

Inspectorul şcolar general Valentin Cuibus a anunţat, miercuri, finalizarea planului de şcolarizare pe 2015-2016, precizînd că vor fi 42 Valentin-Cuibus-1de clase de profesională – „o creştere mult mai mare decît estimasem la sfîrşitul anului trecut că vom face”.

„Anul trecut şcolar, vă aduceţi aminte, am planificat iniţial 22 de clase de profesională şi am realizat 25 de clase. Acum, în urma contactelor cu mediul de afaceri, am decis să facem 42 de clase de profesională. Este o cifră mare, pe care sperăm să o şi realizăm” – a declarat Valentin Cuibus.

Inspectorul şcolar general a precizat că, pentru cei 5.168 de absolvenţi de clasa a VIII-a, planul de şcolarizare pe 2015-2016 prevede 196 de clase, cu o medie de 26,5 elevi/clasă. „Din cele 196 de clase, 42 vor fi de profesională şi 48 de liceu tehnologic. Pe filiera teoretică vor fi 85 de clase, iar pe filiera vocaţională, 21 de clase” – a precizat Cuibus.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj a mai anunţat că, din cele 42 de clase de profesională prognozate pentru anul şcolar viitor, 5 vor fi de maghiară, iar 37 de română. În ceea ce priveşte specializările, în aceste clase, Cuibus a precizat că sînt de o mare varietate: tehnician prelucrări pe maşini cu comandă numerică, tehnician mecatronist, tehnician optometrist, electromecanic utilaje şi instalaţii industriale, tehnician diagnostic auto, lăcătuş construcţii metalice şi utilaj tehnologic/ tinichigiu vopsitor auto, tehnician nutriţionist, tehnician în gastronomie, bucătar, ospătar, maistru electromecanic, tehnician în instalaţii electrice, tehnician cadastru funciar – topograf, tehnician în activităţi de poştă, tehnician designer mobilă şi amenajări interioare, proiectant decoraţiuni interioare, tehnician ecolog şi protecţia calităţii mediului, zidar-pietrar-tencuitor, tîmplar universal, frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist/ operator industria de medicamente şi produse cosmetice, brutar patiser-preparator produse făinoase, tehnician în turism, asistent de gestiune, asistent manager unităţi hoteliere şi multe altele.

„Noi nu propunem clase de profesională decît acolo unde există contract cu agenţii economici, ca să se facă practica în întreprinderi. Discuţiile care nu s-au finalizat prin contract, au rămas în faza de poveşti” – a mai declarat Cuibus, menţionînd că, şi în aceste condiţii, profilele claselor de profesională sînt de o foarte mare varietate.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut