Val de investiții în infrastructura comunei Sâncraiu

Remarcabilă este preocuparea permanentă a conducerii comunei Sâncraiu de a spori și îmbunătăți condițiile de viață ale comunității din vecinătatea Huedinului, cunoscută prin finalizarea numeroaselor proiecte ce au făcut din această unitate administrativ – teritorială, una de top prin modernizările ce o recomandă ca un punct de mare atracție pe harta turismului national și chiar european.

Pentru a intra puțin pe șantierile comunei în acest sfârșit de toamnă, am adresat câteva întrebări edilului, Poka Andrei Gheorghe, care coordonează de 23 de ani elaborarea și implementarea zecilor de proiecte investiționale în această frumoasă comună din ținutul Călatei.

Rep: Pentru început, dle primar, spuneți-ne ce înalță constructorii în centrul civic al centrului de comună?

Poka Andrei Gheorghe: Aici, nu departe de primărie, dispensarul medical și Școala profesională Ady Endre, se ridică noua Casă de cultură, pe locul vechiului Cămin cultural. Este o investiție importantă pentru Sâncraiu, a cărei valoarea se ridică la suma de 3.000.000 de euro obținuți printr-un proiect finanțat de Compania Națională de Investiții (CNI). Construcția are o suprafața utilă totală de 1133 mp. și dispune de parter și mansardă ce cuprind: sală de spectacole , bibliotecă, sală de lectură sală de repetiții și două săli pentru activități recreative, grupuri sociale și alte dependințe. Clădirea este prevăzută cu pereți, geamuri și uși izolate termic și fonic și cu o arhitectură specifică ținutului Călata. Studiile, respective proiectul tehnic, au fost întocmite de comuna Sâncraiu. Lucrările au început în primăvara acestui an și sunt prevăzute a se finaliza în doi ani. Ne bucurăm că licitația a fost câștigată de o importantă societate clujeană, care a și realizat 60% din volumul construcției.

Rep: Dle primar, Poka Andrei, se pare că, după orașul Huedin, comuna Sâncraiu este prima care-și aduce gazul metan în perimetrul satelor comunei, Se lucrează bine și la această investiție atât de importantă pentru populație, dar și pentru instituțiile publice din comună, cât și societățile comerciale, ca să nu mai vorbim de cele peste 40 de locații agroturistice brevetate?

Poka Andrei: Ați remarcat bine că se lucrează pe traseul întinderii rețelei de alimentare cu gaze naturale pentru localitățile noastre: Alunișu, Brăișoru, Domoșu, Horlacea și Sâncraiu. Este o investiție

mare, de 8.000.000 de euro, și este finanțată prin Programul Național Anghel Saligny.

Prin acest proiect se va realiza alimentarea cu gaze naturale a satelor nominalizate. Lungimea totală a rețelei va fi de peste 31 de km, cu stație de reglare- măsurare, prin care vor fi racordate toate imobilele și

instituțiile publice din comuna Sâncraiu. Cele peste 1000 de branșamente și blocuri de măsură vor fi finanțate în cadrul proiectului, urmând ca pentru proprietarii de imobile să rămână doar cheltuielile pentru realizarea rețelei și instalațiilor interioare. Lucrările sunt realizate în procent de 70%, fiind terminate în localitățile Brăișoru și Horlacea și între localități. Constructorul este o unitate de specialitate.

Rep: Dle primar, se pare că în curând se poate patina la Sâncraiu?

 

Poka Andrei: Mai precis, în luna decembrie. Deja este gata construcția patinoarului autosustenabil acoperit, amplasat în vecinătatea bazinului de înot semiolimpic acoperit, cu apă caldă și toate dotările necesare. Valoarea investiției este de 700.000 de euro, din care 200.000 euro este finanțare prin AFIR, fonduri europene nerambursabile și diferența din surse proprii.

 

Proiectul a fost depus prin GAL (grup de acțiune locală) Napoca Porolissum. Această clădire are o suprafață de 600 mp în care este cuprinsă suprafața de patinaj sintetică de 340 mp și este prevăzut cu două vestiare, spațiu tehnic pentru patine, grupuri sanitare și punct de prim ajutor. Suprafața de patinaj este prevăzut cu mantinelă în formă ovală. La capitolul dotări sunt cuprinse: mobilier (scaune, bănci , mese, dulapuri), 50 de perechi de patine, mașină de ascuțit patine și mașină de spălat suprafața. Lucrările sunt efectuate în proporție de 90%. Data prevăzută de finalizare este sfârșitul lunii noiembrie sau prima parte a lui decembrie. Rep: Ce ne puteți spune despre proiectul de asigurare de sisteme TIC pentru comuna Sâncraiu?

Poka Andrei: Avem un proiect de achiziționare a mai multor componente cu o valoare a investiției în sumă de 446.000 euro, sumă finanțată prin Programul Național de Redresare și Reziliență, apelul de proiecte PNRR/2022/C10, componenta 10 – Fondul local.

Prin implementarea acestui proiect se va realiza achiziționarea următoarelor elemente de mobilier urban inteligent: Realizarea unei infrastructuri TIC în zona pistei de biciclete din localitatea Sâncraiu, pentru echiparea zonei cu sisteme inteligente pentru îmbunătățirea climatului de siguranță (lămpi solare inteligente), realizarea unei rețele de supraveghere a zonei prin camere de supraveghere și realizarea unei rețele Wifi în zona pistei de biciclete;

Apoi vom extinde rețeaua de camere de supraveghere prin montarea unui număr de încă nouă camere, cu echipamentele accesorii și de stocare aferente;

Achiziționăm o dronă de supraveghere, nu de război, punem în funcțiune unele elemente de mobilier urban inteligent, reprezentate de bănci SMART și de module digitale pentru informare publică;

Realizăm un sistem informativ prin personalizarea unui soft pentru aparatul de lucru al primăriei, compus dintr-o interfață pentru interacțiunea cu cetățenii.

Pentru locuitorii noștri și turiștii care sunt de ordinul miilor, achiziționăm și montăm stații de reîncărcare (4 puncte de reîncărcare) pentru vehicule electrice.

Rep: Vă propun, dle primar, să încheiem dialogul nostru despre şcoală, această frumoasă instituție ce formează, mai nou nu doar caractere, ci și profesii în domeniul serviciilor din turism, electrotehnică și electronică.

Poka Andrei: Calitatea învățământului depinde de mai multe componente ce trebuie permanent asigurate și chiar modernizate. Mă refer punctual la baza materială ce intră și în responsabilitatea administrației publice locale. De aceea s-a semnat Contractul de finanțare și este în curs de implementare proiectul „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Profesionale „Ady Endre” Sâncraiu.

Cod proiect F-PNRR-Dotări-2023-5370, finanțat în cadrul Planului Național pentru Redresare și Reziliență.

Proiectul are o valoare nerambursabilă de peste 300.000 Euro și cuprinde dotarea cu echipamente digitale, materiale didactice și mobilier a unui laborator de informatică, a 13 săli de clasă (nivel învățământ: preșcolar, primar, gimnazial, profesional), a unui laborator multidisciplinar (fizică, chimie, biologie, geografie), a trei cabinete școlare (un cabinet psihopedagogic, o sală de sport, un cabinet de limbă și comunicare), respectiv a unui atelier de practică pentru nivelul profesional.

Aceste dotări vor împlini toate condițiile și cerințele desfășurării unui proces educativ de notă maximă, devenind un model european și din acest punct de vedere.

Interviu realizat de Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut