Val de dezgust pe internet după ”dejecțiile de mahala” revărsate la Untold

Versurile de o vulgaritate extremă, cu conținut sexist, rasist și instigator la pedofilie, ale unor melodii cântate de un artist trap la Untold, și fredonate de mii de copii și tineri, au degustat internetul. Rețelele de socializare abundă în critici la adresa cântărețului și a organizatorilor festivalului.

„Modele de viaţă ale copiilor noştri. Îndemn la consumul de droguri şi obscenităţi de neimaginat. Pentru ei le dăm bani copiilor noştri, să îi aplaude la unele festivaluri (…). Să ne apărăm copiii de influencerii negativi!”, a scris expertul antidrog Cătălin Ţone.

Scriitorul clujean Cornel Udrea i s-a adresat direct patronului spiritual al festivalului, primarul Emil Boc.

Domnule Boc sunteți gazdă. Nu trebuia, totuși, să verificați, prin specialiști acreditați, și conținutul prestațiilor ? Ați compromis Festivalul. Am crezut, ca un bătrîn idealist cronic, în ideea profundă a acestuia, de a aduna sub o motivație generoasă, tineri ai lumii, dornici de un consens cultural. Nu sunteți la primul derapaj, sub cerul albastru al unui entuziasm, adesea nemotivat”, a scris Cornel Udrea pe pagina sa de Facebook.

Și analistul Sorin Ioniță a vorbit despre „dejecțiile de mahala” revărsate la UNTOLD.

Foarte trist să observi cu ce grijă farmaceutică evită bienpensanții (Termenul este folosit pentru a descrie oamenii care adoptă o atitudine morală superioară sau o gândire corectă din punct de vedere politic sau social. n.r.) să zică ceva critic despre fenomenul trap-gheboasa, o revărsare a dejecției de mahala, imitație muzicală ieftină, sexism și auto-discriminare într-o comunitate și așa bătută de soartă.

Ori să spui, da, dar are mare succes la public — ceea ce are, în sensul că mulți middle class kids aflați la distanță sigură de fenomen se hlizesc ca la vitrina cu exponate exotice, bucuroși ca orice copil că s-au spart canoanele și e voie să spui în public caca și pipi. Păi dacă nu-s bune canoanele alea anti-sexism, poate renunțăm de tot la ele, nu? Că și așa zic unii că s-a mers prea departe în România cu corectitudinea..

Pericolul mare e că ceea ce pentru majoritate este Fools’ Day, adică o zi pe an când nebunul e rege și defulăm măscări, pentru ăia micii din comunitate e model de rol și succes în viață, că prea multe altele nu li se oferă”, a postat analistul

Profesorul Adrian Papahagi deplânge și el preeminența subcultirii, ân detrimentul valorilor. „Avem ce merităm, după ce am permis ca jegul periferiilor să ocupe centrul civilizației. Ce înainte era tolerat, acum e celebrat. Ce se consuma în zone promiscue și nefrecventabile, acum se lăbărțează în piața centrală. Vulgaritatea, exhibiționismul, prostia, incultura, violența, criminalitatea sunt glorificate, mai ales dacă se pliază pe “rasele” și “genurile” care trebuie promovate. Subcultura și anticultura, haosul, ura de civilizație, resentimentul ocupă centrul, iar onorabilitatea, cultura, religia (toate cele înalte, frumoase, nobile și normative în civilizație) sunt împinse înspre margini și înfierate ca rasiste, sexiste, homofobe, reacționare, creștinopate, ultraconservatoare, suprematiste albe, intolerante, colonialiste etc.”, a spus el.

Mircea Badea dă de pământ cu Untold

Prezentatorul Antena 3, Mircea Badea, spune că nu înțelege de ce s-au iscat atât de multe discuții în jurul momentului de trap când nici prestația altor cântăreți nu a fost diferită. „Eu nu am o problemă cu ce cântă sau ce face domnul Gheboasă. Mă doare-n cot! Trap e un gen muzical – pentru mine muzica înseamnă cu totul altceva – internațional. Nu s-a inventat în România. Derivă din rap. Trapul este un fel de rap updatat, cumva pe steroizi. Nu am o problemă cu trapul. Există trap în orice țară civilizată. Unii spun că este horror, în timp ce alții sunt fanii trap. Pe mine mă doare-n cot!
Indignarea celor din spațiul public e că nu se poate să vină unul la festival și să cânte așa ceva. Întrebarea mea e: De ce nu se poate? Păi despre asta e vorba la festivalu lu pește! Dar când se duce copilul și ascultă Armin van Buuren, adică o aproape nesfârșită serie de sunete acute de alarmă de apartament și de vapor care solicită trecerea prin ecluză, timp de mai multe ore, e bine? Habar n-am!”, a declarat Mircea Badea în emisiunea sa, „În gura presei”, potrivit Fanatik.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut