Vacanța de Paște, stricată de scumpiri și războiul din Ucraina

Zonele rurale din Maramureş şi Bucovina sunt preferate pentru petrecerea Sărbătorilor Pascale, însă anul acesta războiul din Ucraina a dat peste cap planurile de vacanţă ale românilor.

După doi ani de restricţii impuse de pandemie, românii nu se pot bucura pe deplin nici anul acesta de cea mai importantă sărbătoare creştină, întrucât războiul din Ucraina nu le oferă siguranţa şi liniştea pe care o regăseau în aceste zone în anii trecuţi, astfel că evită să facă rezervări pentru vacanţa de Paşte în localități apropiate de zona conflictului. Pe de altă parte, preţurile crescute la energie electrică, gaze, lemne, dar şi la carburanţi au scumpit inevitabil vacanţele, iar românii au devenit mai chibzuiţi.
Maria Stoian, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural, spune că rezervările pentru Paşte în pensiunile din Maramureş sunt undeva la 50% faţă de 2021, în timp ce în Bucovina gradul de rezervare este de 60-70%.

Potrivit Gabrielei Oprea, sales manager al unui touroperator, zona Maramureş este puţin căutată de turişti pentru petrecerea vacanţei de Paşte, din cauza proximităţii cu zona de conflict din Ucraina, dar contează şi faptul că multe pensiuni găzduiesc refugiaţi din ţara vecină.

Și Diana Iluţ, vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, susţine că anul 2022 a început în forţă din punct de vedere turistic, dar, odată cu izbucnirea conflictului din Ucraina, solicitările au scăzut vertiginos.
În Bucovina, într-o pensiune din Vatra Moldoviţei, un pachet complet de 4 nopţi cazare, în perioada 22-26 aprilie, cu demipensiune, poate fi achiziţionat cu 1.800 de lei/persoană. Pentru copiii până în 6 ani accesul este gratuit, iar pentru cei între 6 şi 14 ani se plăteşte 40% din preţul unui pachet de adult.
Pentru cei care aleg să petreacă Paştele în Maramureş, un sejur de 3 nopţi, în perioada 22 – 25 aprilie, la o pensiune din Dăneşti, poate fi achiziţionat cu 1.350 de lei/persoană în regim de demipensiune, inclusiv prânzul festiv din ziua de Paşte. Copiii până la 6 ani beneficiază de gratuitate, iar cei între peste 6 şi 14 ani au 50% reducere şi se oferă pat suplimentar.
În zona Neamţului, o pensiune din apropierea mănăstirilor a pregătit un pachet de 3 nopţi cu posibilitate de alegere a sejurului 22/23 aprilie sau 25/26 aprilie la un preţ de 1.300 de lei/persoană, all-inclusive.

La o pensiune de 3 stele din Ocna Şugatag, turiştii pot alege un sejur de trei nopţi (22-25 aprilie) cu demipensiune şi masă festivă la un preţ de 1.270 de lei/persoană, în cameră dublă.

La o pensiune de 5 stele din Petrova, tarifele pot ajunge şi la 2.190 lei/persoană pentru un sejur de 3 nopţi în perioada 22-25 aprilie, cu pensiune completă, cină în cramă, degustare de vinuri şi brânzeturi fine.

O agenţie de turism a păstrat nemodificate față de anul trecut tarifele circuitelor de Paşte, care încep de la 950 lei/persoană, iar preţul include transport cu autocar, cazare 3 nopţi la Hotel 3 stele cu mic dejun, cină, gustare Pascală, Slujba de înviere şi cina festivă.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut