Urzica, vedetă în Enciclopedia plantelor sălbatice

Cel de-al doilea volumul al Enciclopediei plantelor sălbatice comestibile, care tratează urzica, urtica dioica, este pregătit să își deschidă paginile pentru cititori, pentru cei interesați de natură”, anunță una dintre autoarele cărții, Simona Großmann.

Volumul cuprinde 200 de pagini care, așa cum spune Simona Großmann, pot părea multe la prima vedere, însă urzica este o plantă fantastică” care merită aprofundarea studiului ei. Acest lucru s-a întâmplat în ceea ce o privește pe autoare, care a cercetat planta îndeaproape timp de mai mulți ani, urzica oferindu-i de fiecare dată învățături fascinante.

Descrierea urzicii, precum și cea a leurdei (în primul volum apărut anul trecut), este abordată din prisma omului care este interesat de a cunoaște îndeaproape natura și de a o respecta. Cartea cuprinde subiecte precum istoria utilizării urzicii, noțiuni botanice de bază și principii de recoltare sustenabilă. Pe lângă numeroasele informații utile despre urzică, sunt prezentate în detaliu și alte câteva plante, cu care aceasta se aseamănă și alături de care se întâlnește frecvent: alte specii de urzici (Urtica sp.), precum și unele urzici moarte (Lamium sp.). Conceptul central al lucrării se focalizează pe prezentarea urzicii ca plantă alimentară și dezvăluie ce părți sunt potrivite pentru consum, cum și când pot fi recoltate. Pe lângă rolul important al acesteia pentru sănătate, sunt expuse diverse alte utilizări care îi subliniază valoarea deosebită și justifică necesitatea de a o cunoaște mai bine, încă de la o vârstă fragedă. Rezumând, cartea conține cunoștințe de bază care ne ajută să înțelegem mai bine lumea în care trăim. Nu este vorba de cunoștințe generale, care pot acoperi multe subiecte, dintre care unele sunt mai mult sau mai puțin relevante pentru existența noastră, ci de cunoștințe care au fost transmise din generație în generație din rațiuni de supraviețuire.”, afirmă Simona Grossmann pe pagina de socializare.

Cartea „Enciclopedia plantelor sălbatice comestibile. Urzica. Urtica dioica” este publicată la editura AsKa din Sighetul Marmației. Autoarele noului volum sunt Simona Großmann și Mona Petre. Prin cunoștințele despre natură, despre plantele sălbatice comestibile și a utilizării lor ca hrană, autoarele atrag atenția asupra importanței unui viitor sustenabil. Cele două autoare sprijină înțelegerea conceptului de existență umană în condiții de echilibru ecologic, în acest fel ajutând la stabilirea unui mod de viață natural și orientat spre natură.

T.S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut