Ursula von der Leyen: UE Uniunea Europeană „nu este completă” fără Ucraina, Republica Moldova, Georgia şi ţările din Balcanii de Vest

Uniunea Europeană „nu este completă” atât timp cât Ucraina, Republica Moldova, Georgia şi ţările din Balcanii de Vest nu devin membre ale blocului comunitar, a declarat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit EFE şi Reuters.

„Vreau să le spun următoarele cuvinte cetăţenilor din Balcanii de Vest, Ucraina, Moldova şi Georgia: faceţi parte din familia noastră, viitorul vostru este în Uniunea noastră, iar Uniunea noastră nu este completă fără voi!”, a declarat ea în discursul său anual despre starea Uniunii Europene în plenul Parlamentul European la Strasbourg.

Albania, Republica Moldova, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia şi Ucraina sunt ţări candidate la aderarea la UE, în timp ce Georgia a depus în acest an solicitarea oficială de a se alătura clubului comunitar, însă Bruxellesul nu i-a acordat încă statutul de ţară aspirantă.

Von der Leyen consideră că trebuie ca UE să fie alături de ţările care aspiră să intre în clubul comunitar, „pentru că drumul către democraţii puternice şi cel către Uniunea noastră sunt aceleaşi”.

Cu toate acestea, ea a recunoscut că „este necesar să interacţionăm cu ţările din Europa nu numai strict în cadrul procesului de aderare” la UE.

„Iată de ce susţin apelul de a crea o Comunitate politică europeană şi ne vom prezenta ideile în acest sens în cadrul Consiliului European. Viitorul nostru depinde însă şi de capacitatea noastră de a interacţiona şi cu alte ţări, nu numai cu principalii noştri parteneri democratici”, a adăugat Ursula von der Leyen.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut