Urșii s-au înmulțit considerabil în pădurile Clujului

Urșii fac probleme și în județul Cluj, reiese dintr-o analiză prezentată, recent, în cadrul Colegiului Prefectural de Agenția pentru Protecția Mediului Cluj.

În județul Cluj au fost identificați 261 de urși, aproape de trei ori mai mulți decât în urmă cu zece ani când în pădurile județului trăiau 95 de exemplare. Față de anul trecut, populația de urși a crescut cu 32 de exemplare. Odată cu creșterea numărul de urși s-au intensificat și problemele provocate de aceste animale. Astfel, în 2021 pe raza județului Cluj au fost semnalate șapte cazuri de pagube provocate de aceste animale. Acest lucru a făcut ca APM Cluj să emită șapte puncte de vedere pentru recoltarea de urși.

Dacă numărul de urși aproape s-a triplat, se înregistrează o scădere a populației de lupi din județ. Astfel, dacă în 2012 erau 314 exemplare, în acest an s-au identificat doar 287 lupi pe raza județului Cluj. Deși numărul lupilor a scăzut, în mai multe zone din județ au fost semnalate pagube create de aceste animale. Este vorba de șapte cazuri de pagube provocate de lup, fapt care a impus emiterea a trei puncte de vedere pentru recoltare.

Un alt animal care s-a înmulțit semnificativ în pădurile Clujului este râsul. Potrivit datelor în prezent în județ trăiesc 111 astfel de exemplare după ce în 2012 se știa de 64 de exemplare.

Guvernul a adoptat recent Ordonanța de urgență care prevede intervenția în cazul atacurilor urșilor. Potrivit ordonanței, intervenția în cazul urșilor care ajung în intravilanul localităților se va face „gradual”, extragerea prin împușcare fiind meționată în cazul în care „siguranţa şi securitatea cetăţenilor sau a bunurilor sunt puse în pericol”. OUG prevede că „intervenția imediată asupra exemplarelor de urs în intravilanul localităților se efectuează gradual” prin următoarele metode: îndepărtarea prin diverse mijloace; tranchilizare și relocare; extragere prin eutanasiere sau împușcare.

În cazul în care exemplarul îndepărtat prin alungare revine în mod repetat, echipa de intervenție procedează la intervenţia prin tranchilizare si relocarea acestuia. Tranchilizarea va fi efectuată de medicul veterinar.

Însă, dacă ursul pune în pericol siguranța cetățenilor, a bunurilor sau a echipei de intervenție acesta va putea fi ucis.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut