Urma omului și umbra naturii în arta lui Ammar Alnahhas

Vernisajul expoziției Umbra al artistului Ammar Alnahhas a avut loc, luni, la Galeria Mariana Berinde într-un ambient cald, învăluit în culoare și încântare. Arta lui Ammar Alnahhas ți se imprimă pe retină, la primul contact cu aceasta. Alcătuite dintr-o paletă vie, în care domină culorile primare, vibrante, picturile artistului se află în spațiul liminal dintre abstract și figurativ, neafiliind-se vreunei mișcări sau vreunui curent. Oricum, e greu să facem un exercițiu de categorisire în contemporanul artistic în care ne aflăm, când peisajul pictural actual și nu doar el, a devenit un ansamblu rizomatic, în care direcțiile și tradițiile nu mai au aceeași importanță pe care o aveau în trecut. Chiar și așa, picturile trecute sub pensula lui Ammar Alnahhas, au acel miez metafizic care le transformă în adevărate opere de artă.

Doamna Mariana Berinde, proprietara galeriei de artă care îi poartă numele, i-a avut ca invitați și cuvântători în deschiderea expoziției pe doamna Margareta Catrinu, domnul Demostene Șofron și domnul profesor Dorel Găină. Doamna Margareta Catrinu a rostit o laudatio impresionantă, observând asemănarea stilului lui Ammar Alnahhas cu cel al școlii de pictură din Delta Dunării datorită cromaticii, în final precizând că „e un câștig pentru publicul român să aibă un astfel de talent”.

În continuare, Demostene Șofron a oferit publicului mai multe informații despre parcursul artistic al pictorului. Am aflat, astfel, că artistul Ammar Alnahhas este absolvent al Facultății de Arte Plastice din Damasc, Siria, unde a studiat toate artele. Acesta a debutat ca sculptor, în 2003 devenind membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Siria. În anul 2006 s-a stabilit la București, urmând ca aici, pe teritoriul românesc, să descopere tainele picturii. În 2021 devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Prima personală a avut-o în anul 2015, în Târgoviște, cu titlul Mozaic din Mesopotamia, care a avut un mare succes. Până în prezent, artistul a susținut șaptesprezece expoziții personale în România, urmând să deschidă, cu cea de-a optsprezecea, anul expozițional 2024 la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Demostene Șofron a declarat că „Ammar ne aduce un bagaj extraordinar de culturi, pe care, în timp, le îmbogățește cu cele experimentate în spațiul românesc”, artistul surprinzând în cele treizeci de picturi expuse la Galeria Mariana Berinde, peisaje din țara noastră, precum turnul cu ceas din Sighișoara, Delta Dunării, Maramureșul cu faimoasele case bătrânești, Apusenii, stațiunea Sinaia, dar și câteva peisaje din Balcic și Cappadocia.

Profesorul Dorel Găină a sesizat, precum au făcut-o și doamna Margareta Catrinu și Demostene Șofron, sentimentul bucuriei ce a învăluit sala expozițională. De asemenea, a insistat asupra fondului istoric din care provine artistul Ammar Alnahhas, și anume „creuzetul mesopotam”, în care civilizațiile s-au întâlnit, parcă, cu scopul de a produce istorie și cultură, iar Ammar preia din acest fond, „creând aur metafizic din orice pigment ales”. Domnul profesor a surprins asemănări dintre arta lui Ammar și cea a lui Gustav Klimt, precizând că „aceste elemente comune vin din dorința de a povesti, de a face text, de a aduce pictura în același plan cu muzica, sunetul, sonoritatea”. În final, toți cei prezenți au fost de acord cu cuvintele lui Dorel Găină, care, făcând o trimitere la Blaga, a spus că „Ammar nu strivește corola de minuni a lumii”, muza lui fiind natura, el nu încearcă decât o proliferare a acesteia, îmbogățind-o cu ajutorul pensulei.

Ammar Alnahhas i-a mulțumit Marianei Berinde pentru invitația de a expune la Cluj-Napoca, declarând pentru ziarul Făclia că „arta lui nu este o fotografie a naturii”, deși putem întrevedea în ea forme ale naturii cunoscute nouă, ușor de distins, el mereu are grijă să introducă în aceste compoziții simboluri aparte, precum peștele, pasărea și nu numai.

Expoziția va fi deschisă până în 22 iulie, iar publicul e invitat să se desfete în cromatica vibrantă, dar totodată mângâietoare, oferită de artistul Ammar Alnahhas.

 Mara Alexia MUNTEAN

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut