UNOPA: Pacienții cu HIV din România trebuie să aibă acces la internare!

Asociațiile pacienților cu HIV (UNOPA) solicită autorităților să revină asupra deciziei „de a bloca internarea in spitale a pacienților care nu sunt urgențe majore”, atrăgând atenția că, în cazul lor, este nevoie uneori de internare imediată, chiar dacă nu pot fi încadrați în această categorie a urgențelor.

„Facem un apel disperat către toți decidenții responsabili să ia măsurile necesare pentru ca pacienții cu HIV să nu fie sacrificați pe altarul pandemiei. Abordarea complexă a pacientului cu HIV nu se poate face acasă sau în ambulator, sunt multe situații în care este nevoie de internare. A bloca cu totul accesul la internare înseamnă că pe unii dintre ei, care ajung acum în eșec terapeutic, îi condamnăm la moarte. De multe ori este prea târziu în infecția cu HIV și se ajunge la deces; a face asta intenționat, prin decizia autorităților, este inuman si strigător la cer. Vom ajunge să le recomandăm pacienților cu HIV să se îmbolnăvească cu COVID, ca să aibă o șansă să fie tratați în spitale. Sperăm ca Guvernul și toți cei responsabili să înțeleagă că vor răspunde pentru fiecare pacient cu HIV netratat la timp prin măsurile aberante și nejustificate, pentru că nimeni nu merge la spital in această perioadă dacă nu are nevoie imediat de spital”, declară Iulian Petre, director Executiv UNOPA.

Conform datelor furnizate UNOPA de Compartimentul pentru Monitorizarea și Evaluarea Infecției HIV/SIDA în România, la 30 iunie 2021 erau în viață 17.012 persoane infectate HIV.

Apelul UNOPA vine după ce șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunţat luni că va fi emis un ordin conform căruia, pentru o perioadă de 30 de zile, vor fi suspendate internările şi intervențiile chirurgicale, precum și alte tratamente și investigații medicale care nu reprezintă urgențe majore și care pot fi reprogramate.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut