Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – în topul universităților în domeniul Inginerie și Tehnologie

Capacitatea și potențialul extraordinar al învățământului tehnic românesc sunt reconfirmate prin includerea a două universități tehnice – Universitatea Politehnica din București și Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, în clasamentul QS World University Rankings by Subject 2022 – domeniul Engineering & Technology.

Realizat de compania Quacquarelli Symonds din Marea Britanie și dat publicității, miercuri, 6 aprilie, clasamentul QS World University Rankings by Subject include 1.543 de universități și un total de 51 de specializări, grupate în cinci mari domenii științifice/ academice. Rezultatele date publicității evaluează un număr impresionant de instituții de învățământ superior (diferit pe fiecare domeniu și specializare) și le ierarhizează în baza unei metodologii care ia în considerare criterii referitoare la reputația academică, reputația în rândul angajatorilor, calitatea cercetării derulate (reflectată prin numărul de citări ale lucrărilor publicate de membrii instituțiilor universitare) și indicele Hirsch.

În domeniul: Engineering & Technology au fost analizate 1.955 universități, fiind incluse în top primele 520; în Art and Humanities au fost analizate 1.472 universități, fiind incluse în top primele 500; în Natural Sciences au fost analizate 1.505 universități, fiind incluse în top primele 500; în Social Sciences & Management au fost analizate 2.005 universități, fiind incluse în top primele 520; în Life Science & Medicine au fost analizate 1.245 universități, fiind incluse în top primele 500.

Domeniul Engineering & Technology cuprinde și în acest an două universități tehnice din România, respectiv Universitatea Politehnica din București, poziția 401-450 și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), poziția 451-500.

„În continuare, clasamentul QS World University Rankings by Subject analizează și ordonează universitățile prin prisma subdomeniilor/ specializărilor pe care le oferă. În domeniul Engineering & Technology sunt definite șapte subdomenii/specializări, dintre care patru sunt oferite și prin programele de studiu ale UTCN, trei dintre ele fiind plasate în poziții extrem de onorante, respectiv: Engineering – Mecanical, Aeronautical & Manufacturing, în care au fost analizate 1.470 de universități și incluse în top primele 520. UTCN ocupă poziția 301-350 la nivel internațional și 1 la nivel național, alături de Universitatea Politehnica din București (tot aici sunt incluse încă două universități tehnice românești, din Iași și Timișoara, și respectiv Universitatea Transilvania din Brașov; Engineering – Electrical & Electronic, în care au fost analizate 1.556 de universități și incluse în top primele 510. UTCN ocupă poziția 351-400 la nivel internațional și 2 la nivel național, după Universitatea Politehnica din București, iar Universitatea Tehnică ”Gh. Asachi” din Iași ocupă poziția a 3-a la nivel național; Engineering – Computer Science & Information Systems, în care au fost analizate 1.793 de universități și incluse în top primele 670. UTCN ocupă poziția 601-650 la nivel internațional și 3 la nivel național. Prima poziție la nivel național este ocupată de Universitatea Politehnica din București, la egalitate cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, urmate de Universitatea București” – informează reprezentanții universității clujene.

”Sunt extrem de bucuros că și în acest an, UTCN se clasează pe poziții extrem de onorante în ultimul clasament dat publicității de QS World University Rankings by Subject, atât în domeniul specific universității noastre, inginerie & tehnologie, cât și în subdomeniile/ specializările pe care le oferim. Acest rezultat demonstrează, încă o dată, faptul că, absolvenții universității noastre dobândesc competențe și abilități de un înalt nivel academic și științific prin programele de studiu, de cercetare și inovare oferite în domenii precum automatizări industriale și robotică, automotiv, tehnologia informațiilor și comunicațiilor, microelectronică, tehnologii avansate de fabricație și multe altele” – declară rectorul UTCN, prof. dr. ing. Vasile Țopa.

Potrivit acestuia, UTCN, ca parte a alianței formată prin asocierea a 8 instituții de învățământ superior europene (European University of Tehnology – EUt+) „este decisă a-și îmbunătăți, în anii care vin, pozițiile din clasamentele internaționale, prin dezvoltarea în continuare a domeniilor esențiale unei dezvoltări sustenabile, în concordanță cu noile tendințe tehnologice”. „Domeniul dezvoltării durabile cu obiective privind mobilitatea inteligentă, energii regenerabile, clădiri verzi, economie circulară, alături de cel al digitalizării, focusat pe zona de inteligență artificială, Cloud&Big Data, Internet of Things, cybersecurity și platforme de inovare, reprezintă direcțiile noastre strategice”, precizează rectorul UTCN.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut