Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a prelungit parteneriatul cu o companie americană în domeniul inteligenţei artificiale

Acordul de colaborare între Laboratorul de Cercetare şi Leadership în domeniul Ştiinţei, Tehnologiei şi Ingineriei (STELaRLab) din cadrul companiei Lockheed Martin şi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) pentru cercetare în domeniul inteligenţei artificiale a fost prelungit, marţi, în cadrul unui eveniment găzduit de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

„Acordul de astăzi extinde colaborarea, anunţată pentru prima dată în 2022, pentru a dezvolta capacităţi de inteligenţă artificială care să îmbunătăţească planificarea şi furnizarea de asistenţă umanitară şi ajutor în caz de dezastre în perioade de criză”, informează un comunicat de presă al MCID.

Potrivit sursei citate, acordul va acţiona ca „un catalizator” pentru prelucrarea imaginilor 4-dimensionale primite de la sistemele aeriene fără echipaj, precum şi pentru integrarea unor senzori multipli suplimentari. Beneficiul combinat va accelera facilitarea planificării şi furnizării autonome a sprijinului esenţial, necesar în situaţii de urgenţă, explică MCID.

„Extinderea parteneriatului de aplicare a tehnologiilor de inteligenţă artificială pentru intervenţii în situaţii de urgenţă este un câştig important pentru România. Parteneriatul oferă cercetătorilor români acces la reţeaua globală de cercetare şi dezvoltare a Lockheed Martin, inclusiv la Centrul de Inteligenţă Artificială al companiei, oportunitate prin care pot folosi eficient informaţii în timp real pentru a găsi soluţii rapide în situaţiile de criză”, a declarat ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, citat în comunicat.

Vicepreşedintele Lockheed Martin pentru afaceri internaţionale, Ray Piselli, a declarat că semnarea prelungirii acordului reprezintă o altă etapă importantă pentru parteneriatul de durată al companiei cu România. „Aceasta subliniază angajamentul nostru de a sprijini dezvoltarea următoarei generaţii de oameni de ştiinţă, ingineri şi specialişti în tehnologie din România, care vor fi esenţiali pentru viitorul naţiunii”, a afirmat Piselli, conform sursei citate.

„Rezultatele semnificative obţinute în primul an de cooperare vor fi extinse şi utilizate prin integrarea într-un prototip funcţional dezvoltat în comun cu StelarLab. (…) Ca parte a interesului nostru de ansamblu pentru inteligenţa artificială şi în special pentru acest proiect, investim în prezent fonduri proprii ale UTCN în înfiinţarea unui centru de inteligenţă artificială, care este în prezent în construcţie la Cluj”, a declarat rectorul universităţii, Vasile Ţopa.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut