Uniunea Scriitorilor Filiala Cluj | Evocări eminesciene. Romanul ca metaforă a vieții

Cu prilejul zilei de 15 iunie, scriitorul Mircea Popa a susținut la sediul filialei clujene conferința intitulată „Eminescu, Geniu Pustiu și Avram Iancu”. Conferința a fost urmată de lansarea volumului „Lucian Blaga, Avram Iancu. Drama.1934”, apărut la editura Școala Ardeleană (ediție îngrijită, prefață și dosar critic de Mircea Popa) în cadrul proiectului „Avram Iancu 150”. Invitatul special a fost istoricul și profesorul universitar Ioan Bolovan, Directorul Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române, Cluj-Napoca.

Un moment de construire a unei punți de legătură între personalități care au marcat memoria și istoria neamului nostru, fie că ne gândim la poezie, publicistică sau forță armată, manifestarea se înscrie în ciclul de conferințe intitulat sugestiv „Literatură și istorie” organizate de filiala clujeană a Uniunii Scriitorilor.

Profesorul Ioan Bolovan a contextualizat apariția cărții, făcând referire la bicentenarul nașterii lui Avram Iancu, ce va avea loc în anul 2024. A subliniat tripla perspectivă – istorică, sincronică și diacronică a cărții, a fost evocat Iosif Vulcan, autorul „Panteonului român”, cel care l-a propulsat pe marele erou din Apuseni în conștiința noastră publică, la fel cum de numele lui se leagă destinul lui Eminovici, ulterior devenit Mihai Eminescu.

„«Geniu pustiu» s-a născut dintr-o dragoste foarte puternică și îndelungată a lui Eminescu față de Transilvania. Este o construcție compozită, dar foarte bine gândită sub toate raporturile”, a remarcat Mircea Popa, care a vorbit în prezentarea sa despre simbolistica profundă a personajelor romanului. Totodată, a evocat curajul călătoriei lui Mihai Eminescu în diferite localități transilvănene, lupta acestuia pentru cauza românilor în contextul încheierii Pactului dualist din 1867, influențele mitologice și alte surse de inspirație ale creației eminesciene în proză.

Poetul și editorul Vasile George Dâncu, moderatorul evenimentului, a amintit mai multe proiecte de anvergură derulate de editura Școala Ardeleană, cum este ediția „Silviu Dragomir. Cea mai importantă monografie istorică despre Avram Iancu” (îngrijită de Ioan Bolovan și Sorin Șipoș). Aceasta urmează să fie lansată în data de 10 septembrie la Țebea, iar beneficiarii exemplarelor distribuite (10.000 la număr) vor fi în principal tinerii.

Volumul „Lucian Blaga, Avram Iancu. Drama.1934” a apărut sub egida Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Sebeș și al Centrului Cultural Lucian Blaga din Sebeș.

Iulia GHIDIU

Foto: Romulus Moldovan, Iulia Ghidiu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut