Uniți prin film: Campanie de ajutorare a cineaștilor din Ucraina

Iubitorii de cinema se vor putea implica în ajutorarea profesioniștilor ucraineni din domeniu, a căror viață și activitate artistică au fost grav afectate de conflictele armate din țara lor.

La cea de-a XVI-a ediție a Premiilor Gopo, industria cinematografică din România își exprimă solidaritatea față de creatorii de film din Ucraina, prin intermediul campaniei Uniți prin Film, în cadrul căreia, pentru a asigura supraviețuirea unui domeniu puternic zguduit de contextul războiului, creatorii și cinefilii din România pot dona 2 euro, trimițând un sms cu textul FILM, la 8840.

Toate fondurile obținute în cadrul campaniei vor fi distribuite către profesioniștii din industria ucraineană de film cu ajutorul Coaliției Internaționale pentru Cineaști aflați în situații de Risc (ICFR), un organism înființat de Academia Europeană de Film, împreună cu Festivalul Internațional de Film de la Amsterdam și Festivalul Internațional de Film Rotterdam. În contextul izbucnirii conflictelor din Ucraina, Coaliția a lansat un Fond de Urgență pentru Cineaști, care sprijină realizatorii de film cu mici granturi ce pot acoperi cheltuieli temporare de relocare, taxe legale și administrative (vize), dar și alte categorii de cheltuieli urgente.

Printr-un sms cu textul FILM trimis la 8840, oricine poate contribui la dezvoltarea Fondului de Urgență pentru Cineaști, sprijinind astfel profesioniștii dintr-un sector care, nefiind considerat prioritar, se luptă să supraviețuiască în vreme de război. Suma alocată cauzei este de 2 euro. Nu se percepe TVA pentru donațiile de pe abonament. În rețelele Digi Mobil, Orange şi Telekom România Mobile, pentru cartelele preplătite, TVA-ul a fost reținut la achiziționarea creditului. Pentru donațiile de pe cartele preplătite, în rețeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA” – precizează inițiatorii campaniei.

Alăturându-se acestui demers, Gala Premiilor Gopo oferă reprezentanților industriei de film și publicului cinefil din România instrumentele necesare pentru a acționa în sprijinul creatorilor din Ucraina. Întreaga campanie de imagine a Premiilor Gopo 2022 împrumută culorile drapelului ucrainean, într-un mesaj de solidaritate cu această țară.

Gala Premiilor Gopo este organizată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut