UNITER 2022

Nominalizați clujeni                                                                                         

În urma ședinței din data de 14 martie 2022, Uniunea Teatrală din România a făcut publice Premiile Senatului UNITER și nominalizările pentru Premiile Galei UNITER 2022. Printre nominalizați se regăsesc și nume clujene și spectacole puse în scenă la Cluj-Napoca.

Senatul UNITER – Consiliul Director, în urma propunerilor primite de la instituțiile teatrale și a celor venite din partea membrilor Senatului UNITER, a decis acordarea următoarelor distincții:

Premiul pentru întreaga activitate actriță: Dana Dogaru

Premiul pentru întreaga activitate actor: Virgil Ogășanu

Premiul pentru întreaga activitate scenografie: Adriana Grand

Au fost acordate două premii in memoriam: Premiul de Excelență – Ion Caramitru și Premiul pentru întreaga activitate regie – Andrei Belgrader.

Premiul pentru întreaga activitate critică și istorie teatrală nu a fost acordat.

 

Adriana Grand

Absolventă în anul 1983 a Academiei de Arte Frumoase din Cluj, studii continuate cu un doctorat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, Adriana Grand este scenograf de teatru, operă, marionete și televiziune, autoarea a peste 100 de scenografii.

În cadrul Teatrului Național din Cluj, a semnat scenografia mai multor piese: „Covorul Fermecat” de Norberto Avilla, regia – Marin D. Aurelian (1995), „Ivan Turbincă” de Bogdan Ulmu, după povestea lui Ion Creangă, regia – Bogdan Ulmu (1998), „Persecutarea și asasinarea lui Jean Paul Marat” de Peter Weiss, regia – Victor Ioan Frunză (1999), „Tom Paine” de Paul Foster, regia – Victor Ioan Frunză (1999), „Il principe maledetto / Îngerul slut” de Alexandru Sever, regia – Gelu Badea (2004), „Strada care urcă la cer” de Dominic Stanca, regia – Florin Piersic (2004), „Solo on-line”, poem coregrafic de Vava Ştefănescu, coregrafia – Vava Ştefănescu (2004), „ Ivanca” de Lucian Blaga, regia  – Anca Bradu (2005), „Mă joc cu voi aşa cum doriţi”, versiune scenică de Anca Daniela Mihuţ, după Lucian Blaga, regia – Anca Daniela Mihuţ (2005), „Barrymore” de William Luce, regia -Tudor Lucanu (2013), „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale, regia și ilustrația muzicală – Dragoș Pop (2022).

Decoruri și costume create de Adriana Grand regăsim în toate teatrele importante din România, precum și la Teatrul Național din Budapesta, Teatrul Szigligeti Ede din Szolnok, Teatrul Dramatic din Zalaegeszeg, Teatrul Idis din Tel-Aviv.

A colaborat cu nume celebre, printre care Victor Ioan Frunză şi Andrei Şerban.

Palmaresul său reunește peste 20 de distincții la nivel național și internațional, printre care Premiile UNITER pentru cea mai bună scenografie (1990, 1994, 2002, 2005), Premiul pentru cea mai bună scenografie, al Festivalului Național de Teatru (1991, 1993), Premiul Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru pentru cea mai bună scenografie (1993, 2003).

Printre nominalizările pentru Premiile Galei UNITER din acest an, care vizează spectacolele ce au avut premiera în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2021, se regăsesc reprezentanți ai teatrului clujean și spectacole puse în scenă la Cluj.

Teatrul Naţional Cluj-Napoca pe lista nominalizărilor pentru Premiile UNITER

Anul acesta, la categoria „cea mai bună actriţă în rol principal”, Diana Buluga a fost  nominalizată pentru rolul Andreei Tomuţă, din spectacolul „Nu mai ţine linia ocupată”, de Alexandra Felseghi, în regia Adinei Lazăr. Producția, parte a „Trilogiei (ne)Dreptății”, alături de „Verde Tăiat” și „Nu vorbim despre asta”, trage un semnal de alarmă vizavi de ignorarea abuzurilor din societatea românească actuală asupra femeilor, pornind de la câteva cazuri dramatice, intens mediatizate (Caracal, Vaslui, Mehedinți).

Diana Buluga s-a numărat printre laureații ediției din 2010 a Galei Tânărului Actor (Gala HOP), la categoria „Premiul publicului pentru secţiunea grup”, pentru spectacolul non-verbal „Eden”, având la bază textul Genezei biblice, alături de: Radu Homiceanu, Adina Lazăr, Raluca Mara, Ana Nicolae, Mihail Onaca, Florin Suciu, Andrea Şovan și Raluca Uzunov.

La categoria „critică teatrală”, Clujul are încă o nominalizare la Premiile UNITER 2022, prin Anca Hațiegan, conf. univ. dr. în cadrul Facultății de Teatru și Film UBB, cercetător în domeniile istoria teatrului românesc, istoria actrițelor, teatru și gen, teatru și națiune, teatru și comunism, teatru și literatură, teatralitate. Este autoarea scenariilor pentru „Săptămâna de teatru în autobuz”, regia Andreea Iacob, 2019, „100 de ani de teatru românesc, regia Andreea Iacob, 2018 și semnează dramatizarea după romanul „Întâlnirea”, de Gabriela Adameşteanu, în colaborare cu autoarea, regia Cătălina Buzoianu.

Nominalizările Teatrului Maghiar de Stat Cluj la Gala UNITER 2022

Teatrul Maghiar de Stat Cluj este abonat aproape anual la premiile UNITER. La actuala ediție, spectacolul „Macbett” de Eugène Ionesco, în regia lui Silviu Purcărete, a fost nominalizat la categoria cel mai bun spectacol. Din distribuție fac parte: Macbett – Zsolt Bogdán, Banco – Gábor Viola, Duncan – Miklós Bács, Lady Duncan / Lady Macbett – Andrea Vindis, Glamiss – Áron Dimény, Candor – Lóránd Váta, Macol – József Bíró, Clown – Melinda Kántor, Cameriste – Anikó Pethő, Eszter Román, Soldat – Szabolcs Balla, Ofițer – Balázs Bodolai, Ordonanțe / Valeți – András Buzási, Zsolt Gedő, Tamás Kiss, Csaba Marosán. Decorul este semnat Helmut Stürmer, costume – Lia Manțoc, muzica – Vasile Șirli, dramaturgia – András Visky, asistent de dramaturgie- Kata Demeter, asistenți de regie – Alpár Fogarasi, Ádám Nyári, regia tehnică – Enikő Albert, Pál Böjthe, corepetitor – Péter Kolcsár, asistent costume – Bogdan Dobre.

 

Silviu Purcărete

Absolvent al secției regie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București în anul 1974, Silviu Purcărete a debutat la Piatra Neamț, cu spectacolul „Romeo și Julieta”. A colaborat cu Teatrul Național din Craiova, Teatrul Bulandra și Teatrul Național Sibiu. În anul 1992 este numit director artistic al Teatrului bucureștean Bulandra.

Spectacolele regizate la teatrul din Craiova („Piticul din grădina de vară”, „Ubu Rex cu scene din Macbeth”, „Titus Andronicus”, „Phaedra”, „Danaidele”, „Orestia”, „A douăsprezecea noapte”, „Măsură pentru măsură” și „O furtună”) au făcut înconjurul lumii, în cadrul festivalurilor de teatru de la Edinburgh, Avignon, Tokyo, Melbourne, Glasgow, Montreal ș.a.

În anul 1996 este numit director al Centrului Dramatic Național din Limoges, unde pune în scenă „OrestiaTrei surori” și „Dom Juan”.

În 2002, a înființat propria companie de teatru, iar din anul 2003 este membru cu titlu personal al Uniunii Teatrelor din Europa.

Dintre operele regizate de Silviu Purcărete mai amintim: „Boema” (Essen), „Parsifal” (Scottish Opera în co-producție cu WNO), „Roberto Devereux” de Donizetti (Wiener Staatsoper), „Castor și Polux” de Rameau (Opera Bonn), ”Faust’s Prologue” (Festivalul Chalon dans la Rue), „Faust” (Festivalul de la Sibiu, Edinburgh International Festival, 2009), „Călătoriile lui Gulliver”, 2012, „Oidip”, 2014 (Festivalul de la Sibiu) și „Povestea prințesei deocheate”, 2017.

„Cumnata lui Pantagruel”, după François Rabelais, pus în scenă la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, a fost unul dintre cele mai bine primite spectacole, participant la mai multe festivaluri internaționale (Porto, Roma, Bogotá). Prezența binecunoscutului regizor Purcărete la Cluj-Napoca a mai fost semnalată în cadrul UNITER, prin premiul acordat în anul 2013 la categoria „cel mai bun spectacol”, pentru „Victor sau copiii la putere”, de Roger Vitrac și prin nominalizarea din anul 2003, la aceeași categorie, cu producția „Cumnata lui Pantagruel”.

 

O altă nominalizare UNITER 2022 pentru Teatrul Maghiar de Stat din Cluj vine la categoria „cel mai bun actor în rol principal”, pentru Lóránd Váta, interpretul personajului Lopahin Iermolai Alexeevici, în cadrul spectacolului „Livada de vişini” de A.P. Cehov, regia Yuri Kordonsky. Este pentru prima dată când Lóránd Váta apare nominalizat ca actor principal.

De-a lungul anilor, Teatrul Maghiar din Cluj a fost nominalizat de 8 ori la categoria „cel mai bun spectacol”, unde a obținut tot atâtea premii.

Pentru cea de-a XXX-a ediție a Galei Premiilor UNITER, din juriul de nominalizări au făcut parte criticii de teatru Alina Epîngeac, Doina Papp și Maria Zărnescu.

Foto credit:UNITER

Iulia GHIDIU

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut