UNICEF în România: Copiii refugiați din Ucraina au nevoie de ajutor!

UNICEF în România mulțumește tuturor celor care s-au mobilizat și au contribuit cu generozitate pentru a-i ajuta pe copiii afectați de conflictul din Ucraina și face un apel la (încă) generozitatea românilor, având în vedere că, pentru acești copii, „realitatea este cruntă, acum”.

„Sute de mii de copii și familiile lor au trecut granița în România. Max, băiețelul din fotografie, are doar 4 ani. Mama sa, Aliona, a decis să vină în România, de teamă că se va extinde conflictul. «Am părăsit Kievul în momentul în care a început invazia. Părinții mei locuiesc în afara Kievului și s-au trezit când au auzit sunetul exploziilor din apropierea casei lor. Am putut pleca în 15 minute și am reușit să fim înaintea cozilor formate pe autostradă», a povestit Aliona”.

Încă de la primele ore de la izbucnirea conflictului, UNICEF s-a mobilizat și a asigurat provizii pentru sănătate, igienă, educație și terapie psihologică pentru copii. De asemeni, a înființat un prim centru de tip „Blue Dot”, chiar la punctul de trecere a frontierei din Sighetu Marmației, și lucrează pentru înființarea de centre similare la punctele de trecere a frontierei Ucrainei cu România.

(„Blue Dot” sunt centre de sprijin special concepute pentru copiii refugiați și familiile lor, ce oferă și soluțiile imediate și soluții pe termen lung. Centrele „Blue Dot” oferă servicii integrate, cum ar fi: reîntregirea și reconectarea familiilor; spații dedicate mamelor și bebelușilor/copiilor mici; pături, haine călduroase, truse sanitare, jucării, precum și produse de igienă și alimente pentru copii; terapie psihologică și prim ajutor privind igiena, sănătatea și nutriția; consiliere juridică de bază, servicii de referire pentru cazuri de violență sau probleme de sănătate; birouri de informare și consiliere).

„Copiii au nevoie să se bucure că sunt copii. Au nevoie de o familie care să-i iubească și să-i protejeze. Max și alți copii ca el au nevoie să viseze și au nevoie de adulți care să îi ajute să își transforme visurile în realitate. Toți vrem să facem ceva în aceste momente: să-i ajutăm să treacă mai ușor peste pericol și peste suferință” – este mesajul UNICEF în România.

Cei care doresc să se implice în sprijinirea copiilor refugiați din Ucraina sunt invitați fie să trimită un SMS cu textul UCRAINA la 8845 și să doneze 2 euro lunar, fie să facă o donație lunară online.

M. TRIPON       

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut