UNICEF: Fiecare copil are dreptul la vaccinare!

Cu ocazia Săptămânii Mondiale a Imunizării (24-30 aprilie), UNICEF lansează un apel către factorii de decizie „pentru a face din imunizarea de rutină o prioritate pentru toți copiii din România”.

UNICEF în România reafirmă nevoia de a crește acoperirea vaccinală pentru copii, pentru a-i proteja împotriva bolilor care pot fi prevenite, reamintindu-le factorilor de decizie și autorităților că „imunizarea este o investiție pentru ziua de mâine, care creează un viitor mai sănătos, mai sigur și mai prosper pentru toți”.

„Criza provocată de COVID-19 ne-a reamintit de puterea pe care vaccinurile o au pentru a menține lumea mai sănătoasă. Dar a contribuit și la aducerea imunizării în atenția publică, pentru a vorbi despre vaccinuri și despre cum acestea salvează vieți și pentru a reafirma că fiecare copil are dreptul să aibă acces la vaccinare. Cu toate acestea, pandemia periclitează programele de imunizare de rutină în întreaga lume și trebuie să ne asigurăm că vaccinurile împotriva bolilor care pot fi prevenite ajung la copii”, declară, într-un comunicat remis, vineri, presei, Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România.

Potrivit estimărilor pentru țara noastră ale Organizației Mondiale a Sănătății și ale UNICEF, în 2019, acoperirea vaccinului BCG (împotriva tuberculozei) era de 96%, în scădere de la 99% cu un deceniu înainte, în 2009. De asemeni, vaccinul DTP1 (împotriva difteriei, tusei convulsive și tetanosului) avea o acoperire de 94% în 2019, față de cea de 99% estimată cu două decenii anterior, iar acoperirea vaccinului DTP3 era de 88% în 2019, față de 99% în 2000. Totodată, imunizarea împotriva rujeolei a coborât la 90% în 2019, de la valoarea de 98% în 2000, pentru prima doză, și la 76% pentru cea de a doua doză.

„Potrivit celor mai recente date publicate de Institutului Național de Sănătate Publică, 20.204 de cazuri de rujeolă și 64 de decese din cauza acestei boli au fost raportate până în august 2020, de la începutul epidemiei de rujeolă, în 2016. Marea majoritate a acestora s-au înregistrat la copii care nu fuseseră vaccinați anterior” – atenționează UNICEF, adăugând că, anual, 14 milioane de copii din întreaga lume nu primesc nici un vaccin împotriva bolilor care pot fi prevenite.

„Imunizarea este cea mai importantă intervenție de sănătate publică din istorie. Vaccinurile salvează milioane de vieți în fiecare an, prevenind peste 20 de boli ce pot fi fatale, ajutând oamenii de toate vârstele să trăiască mai mult și să fie mai sănătoși. Vaccinurile funcționează și ne aduc mai aproape unii de ceilalți”, spune Pieter Bult.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut