Undă verde pentru înființarea Observatorului Național al Copilului

Guvernul României a dat undă verde legii prevenirii separării copilului de familie – anunță ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea.

„O veste nemaipomenită la început de an! Am reușit să obținem aprobarea în Guvern a legii prevenirii separării copilului de familie, un proiect deosebit de important pentru toate acele familii care se află în situații dificile sau provin din medii vulnerabile. Am primit, astfel, undă verde pentru înființarea Observatorului Național al Copilului și schimbăm modul în care vor fi finanțate serviciilor sociale destinate copiilor. Autoritățile locale care vor resurse de la bugetul de stat pot obține până la jumătate din necesar, dar trebuie să se și zbată pentru acei copii. Astfel, banii de la buget vor veni doar în funcție de numărul copiilor înscriși în Observator” – a scris Gabriela Firea, pe pagina sa de Facebook, adăugând că „marcăm un moment crucial pentru reformarea serviciilor sociale de prevenire a separării copilului de familie”.

„Legea este o premieră și concretizarea unui angajament asumat în PNRR, prin Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.  Vom putea sprijini familiile din comunități vulnerabile sau care trec prin situații dificile să-și poată crește și îngriji copiii acasă, să-i poată trimite la școală și să le asigure cele necesare traiului zilnic. Trebuie să evităm acel moment extrem de dureros, pentru toți membrii familiei, când în lipsa altor soluții acești copii ar ajunge în grija statului. Aceasta trebuie mereu să fie ultima variantă!” – a mai scris Gabriela Firea.

Potrivit ministrului Familiei, prin această lege se pun bazele rețelei naționale a celor 150 de centre de zi pentru care se așteaptă cereri de finanțare până în 9 februarie 2023. Pot depune proiecte autoritățile locale din toată țara, individual sau în parteneriat cu organisme private.

„Este foarte important ca toți primarii să știe că fondurile vin pentru construcții de la zero sau pentru modernizarea unor clădiri existente, dar și pentru funcționarea acestor centre o perioadă. Avem peste 50 de milioane de euro, fonduri asigurate prin PNRR” – atenționează ministrul Familiei.

„Observatorul Național al Copilului, parte a noului Sistem Național Informatic, este o premieră. Cu sprijinul și implicarea autorităților locale vor fi identificați și înregistrați toți copiii aflați în situație de risc de separare de familie, astfel încât ne va fi mult mai ușor pe viitor să intervenim rapid și eficient acolo unde este nevoie de sprijin imediat” – adaugă Gabriela Firea.

Potrivit acesteia, modul de colectare a datele în Observator „va fi inedit”. În fiecare localitate va exista o structură comunitară consultativă – „căci comunitatea locală este și cea care cunoaște cel mai bine situația celor care au nevoie de ajutor”-, din care pot face parte de la directorul școlii, polițist de proximitate sau preot, până la medicii de familie sau membri ai societății civile, reprezentanți ai ONG-urilor etc. Munca celor care vor face parte din această structură va fi plătită, iar indemnizația de ședință este egală cu 1% din salariul primarului.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut