Undă verde pentru creditul de 200.000.000 lei

Consilierii județeni reuniţi vineri în şedinţă ordinară au aprobat proiectul de hotărâre ce vizează contractarea unui credit de 200 de milioane de lei pentru a putea finaliza mai multe proiecte pe care le are în derulare.

Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe a explicat că împrumutul va fi folosit la cofinanţarea proiectelor cu fonduri europene. „Consiliul Judeţean Cluj derulează în prezent o serie de proiecte finanţate din fonduri europene de 250 de milioane de euro, fiind pe primul loc la nivel naţional din punctul de vedere al absorbţiei, conform CE. Pentru aceste proiecte este nevoie de o cofinanţare, iar având în vedere cheltuielile uriaşe pe care le avem pe asistenţa socială şi alte servicii, am decis că, pentru a nu pune în pericol proiectele, este bine să luăm un credit în acest an de 200 de milioane de lei. Proiectele europene pentru care este nevoie de cofinanţare se referă la infrastructura rutieră, şcolară şi modernizarea unor spitale. De asemenea, din credit se vor mai finanţa şi investiţiile directe din bugetul propriu pentru spitale şi şcoli speciale”, a declarat vineri, în cadrul unei şedinţe a CJ Cluj, preşedintele Alin Tişe.

Instituția a mai contractat un credit și în anul 2016, valoarea acestuia fiind de 225 de milioane de lei iar perioada de tragere a fost de doar trei ani. Cum din suma aprobată au fost efectuate trageri de doar 60.045.245,33 lei, Consiliul Județean Cluj a solicitat băncii acordul pentru modificarea perioadei de tragere a creditului, însă răspunsul băncii nu a fost unul favorabil.

Prin urmare, Executivul CJ Cluj a decis să contracteze un alt credit, de data aceasta de 200 milioane de lei.

Creditul ar urma să fie luat pentru o perioadă de 15 ani, din care trei ani perioadă de tragere, trei ani perioadă de grație și 12 ani perioadă de rambursare. Cea mai mare parte a creditului ar urma să fie folosită la finalizarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Cluj (98 milioane de lei). De asemenea, vor fi finanțate lucrările de modernizare a mai multor drumuri județene, lucrările de restaurare, conservarea și punere în valoare a Ansamblului Monument Istoric Castel Banffy, sat Răscruci, dar și pentru extinderea și modernizarea Ambulatorului Clinic Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj.

C.P.

Articole din aceeasi categorie