Uncheşelu vrea să ne facă guvernul…

Ilie Călian

CALIANCum era de aşteptat, plenul Camerei Deputaţilor a votat, prin vot secret cu bile, împotriva cercetării penale a primului ministru Victor Ponta de către DNA, într-un dosar din anii 2007-2008, (cică, pentru incompatibilitate sau conflict de interese), care pare să fie doar o simplă făcătură. Votul plenului a fost precedat de votul negativ al Comisiei juridice. Aici e o ciudăţenie. După cum ştiţi, aproape n-a trecut o zi în care copreşedinta “noului” PNL (“succesor” al PDL, după cum afirma celălalt copreşedinte, Vasile Blaga)- aşadar, aproape în fiecare zi Alina Gorghiu cerea demisia lui Victor Ponta. Ca membră în Comisia juridică, d-na copreşedintă ar fi avut ocazia să voteze pentru “trîntirea” lui Ponta în duba DNA. N-a făcut-o pentru că nu s-a dus la comisie. Ea anunţase că va boicota orice întîlnire cu primul ministru, dovedind astfel că istericalele pot înfrînge raţiunea, lucru de înghiţit în cazuri “private”, dar inacceptabil la o copreşedintă a celui mai important partid de opoziţie. De altfel, Alina Gorghiu şi-a reluat ieri recitalul cu demisia, însoţit de o afirmaţie gravă, menită să manipuleze opinia publică: anume, că “statele europene” i-ar fi cerut demisia lui Ponta.

Pe vremea lui Băsescu ştiam, chiar din gura acestuia, că a făcut o înţelegere cu “Marele Licurici” să-i facă anumite “servicii”. Acum, iată nu mai este vorba de SUA, de Unchiul Sam- ci de procurorul Uncheşelu Jean, cel care vrea să schimbe Guvernul României. Oare pentru cine lucrează acest Uncheşel?! Evident, pentru cineva mai mic decît Unchiul. Însă, “tehnica” de demolare este cu totul primitivă. Întreaga opoziţie- şi comentatorii publicaţiilor şi posturilor de radio şi televiziune aferente sistemului Iohannis- DNA-SRI- s-au grăbit să-l declare pe Ponta vinovat. Să ne înţelegem: nimeni nu e vinovat pînă la sentinţa definitivă, întrucît, cel puţin formal, în România se acceptă prezumţia de nevinovăţie. Cel mai grav lucru pe care-l face Uncheşelu Jean este că se amestecă dictatorial în politică. Mai precis, se urmărea implicarea lui Ponta în cazul Şova, prim-ministrului reproşîndu-i-se că ar fi impus ca ministru în guvernul “său” o persoană cu care a avut relaţii de afaceri. Aici sînt două probleme clare: în măsura în care, pe vremea cînd PSD era în opoziţie, au existat oarecari relaţii, acestea erau între două entităţi, două cabinete de avocatură, relaţii contractuale; pe de altă parte, numirea lui Şova ca ministru s-a făcut de către conducerea PSD, nu după bunul plac al lui Ponta.

Am mai spus-o: din ce în ce mai des mă întreb dacă nu cumva raportul dintre politicieni, de o parte, şi procurori şi judecători, de cealaltă parte, s-a modificat, în sensul că aceştia din urmă şi-au luat-o-n cap. Întrebarea nu mai este dacă politicienii obstrucţionează Justiţia, ci, dacă nu cumva, oameni din Justiţie obstrucţionează celelalte două Puteri- Parlamentul şi Guvernul. Este absolut inacceptabil ca un procuror să facă un mare trăboi public fără a fi realizat în prealabil o cercetare bine documentată a tuturor faptelor. Şi este inacceptabil ca unei persoane să i se distrugă statutul social, profesional şi politic, prestigiul moral înainte ca aceasta să fie, cum spuneam, declarată vinovată de instanţa cu dreptul ultimei decizii, definitive (şi chiar asupra acesteia mai planează verdictul CEDO).

Să zicem că Victor Ponta demisionează, iar apoi, utilizîndu-se felurite chichiţe pe care le permite Constituţia, după cum ne-a dovedit Băsescu, se ajunge, eventual, la alegeri anticipate- iar ulterior ÎCJ sau CEDO consacră nevinovăţia lui Ponta… Cine plăteşte, în acest caz?! Uncheşelu?! Nu, plătim noi toţi. S-a spus că avem de a face, acum, cu o încercare de lovitură de stat. Vorbe! Avem de a face cu o mare porcărie.

Articole din aceeasi categorie